05 maart, 2018

Aandacht

Gastblog en reflectievragen bij aandacht:

Door Annet Eveleens, gespecialiseerd in profielfotoshoots en fotografie voor websites. Zie www.eveleens-fotografie.nl  Ze heeft voor Uitgeverij ACT on Virtues o.a. foto’s gemaakt voor de Deugdenyogaboeken van Patty Jongemaets.

“De deugd Aandacht fascineert me al heel wat jaren, ik ben dan ook heel blij met de nieuwe deugdenkaart Aandacht! De tekst op de kaart verwoordt precies wat ik bij aandacht voel.

Het soort aandacht waar ik het dan over heb is pure aandacht, zonder oordeel. Pure zintuiglijke observatie, zonder enig begeleidend commentaar van het verstand.

Mijn inspirators op het gebied van aandacht zijn Jiddu Krishnamurti en Eckhart Tolle. Van hen heb ik geleerd dat ik pas echt leef als ik met mijn aandacht in het nu ben.

En het mooie is: aandacht kun je altijd en overal beoefenen! Door aandacht te hebben voor het hier en nu kan ik uit mijn hoofd komen.  Aandacht gebiedt me heel goed te kijken, te luisteren of te voelen. Of allemaal tegelijk. Vooral buiten op het weidse Hoogeland kan ik me dan helemaal één voelen met de wereld om me heen. Aandacht is voor mij vaak troostend, bijvoorbeeld als ik me veel zorgen maak (in m’n hoofd zit).

  • Wanneer ben je voor het laatst gaan stilstaan. Om te luisteren naar een zingende vogel, of de geluiden van de stad? Wanneer heb je echt naar een bloem gekeken, naar de kleur, de vorm en de structuur?
  • Fijne oefening: ga ergens op een bankje of stoepje zitten en probeer minimaal vijf verschillende geluiden te onderscheiden.
  • Of: als je ergens moet wachten, kijk dan om je heen en luister naar alle geluiden, bijvoorbeeld in plaats van op je telefoon te kijken.

Aandacht is zowel een deugd als een voorwaarde voor iedere andere deugd. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de deugdenkaart ‘Wijsheid’, daarop staat een hele mooie tip.”

Prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina