03 oktober, 2016

Acceptatie

acceptatie

Reflectievragen bij de deugd Acceptatie:

Acceptatie sluit mooi aan bij een boek dat afgelopen zaterdag uitkwam, ‘De wijsheid achter emotie en gevoel’ door Wendy van Mieghem. ‘We zijn geneigd om voor gevoelens en emoties weg te lopen,’ legt Wendy uit, ‘met als gevolg dat we steeds verder van onszelf (en anderen!) verwijderd raken.’

Afgelopen week kwamen bij mij gevoelens en emoties los over een situatie die ik ‘veilig’ had weggestopt. Geaccepteerd, dacht ik. Maar niet heus. Eerder getolereerd, en in het vakje ‘niks aan te doen’ gestopt.

Wendy’s boek nodigt je uit om wel naar gevoelens en emoties te luisteren, zodat je de behoeftes eronder kunt ontdekken. Dat is niet alleen handig voor jezelf (geeft duidelijkheid), maar ook naar anderen. Het hielp mij deze week bij de acceptatie van een situatie waar ik me heel lang tegen verzet heb.

Zodra je de moeite neemt om je behoeften en verlangens te leren kennen, kun je vollediger zijn in je verwachtingen, kun je duidelijker grenzen aangeven en ervaar je minder ergernis en frustratie. Dat is slechts één van de wijze lessen die ik uit Wendy’s boek haal.

  • Welke behoefte of welk verlangen heb jij weggestopt?
  • Wat voor gevoel geeft je dat (ergernis, verdriet, angst, je niet gewaardeerd voelen, verwijt naar anderen, …)?
  • Luister naar je gevoel. Welke behoefte ligt er onder? Ontloop je die, of probeer je het aan een ander uit te besteden (verwijt je een ander iets)? Wees eerlijk. Luister naar jezelf.
  • Wat is je helder geworden? Hoe kun je dit voor jezelf (en de ander) rechtzetten?
  • Welke deugden kunnen je daarbij helpen?

Bij mij hielpen bovenstaande vragen om de behoefte onder een irritatie/ ergernis/teleurstelling/verdriet die al langer speelt naar boven te halen in mezelf. Daarna kon ik (met besluitvaardigheid!) mijn grens bepalen, verantwoordelijkheid nemen voor mijn deel erin (en mezelf daarvoor vergeven), de situatie ombuigen en tot slot accepteren en loslaten.
Al met al een hele gewaarwording en stap voorwaarts in de wereld van mevrouw Wiersma ♥.

Ook al heb ik Wendy’s  boek nog niet uit, ik kan het je van harte aanbevelen!
Het is verkrijgbaar via www.bewustleven.eu

wvm_boek_a5_omslag_voorzijde-350x496-212x300

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina