01 januari, 2018

Assertiviteit

De deugd van de week is assertiviteit

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Een nieuw jaar biedt altijd zo’n heerlijke kans op een frisse start. Wat wens jij jezelf toe? Wat is jouw behoefte? Wat als je jezelf dit jaar op de eerste plaats mag zetten? Als je even geen rekening hoeft te houden met anderen. Zonder je schuldig te voelen. Wat zou je dan kiezen?

Heb je een thema te pakken? Dan mag je nu een Jaardeugd voor jezelf trekken: een deugd waar je in 2018 op kunt focussen, een deugd die als je gids en je anker fungeert. Hiernaast (rechterkolom) kun je de kaart trekken als je dit bericht via de desktopversie leest, of naar onderen scrollen met je mobiel of tablet.

Ik wacht even op je….

Ik ben heel benieuwd…. Laat je het via Facebook weten? Ben je er blij mee? Kun je de deugd aan je wens koppelen? Of niet? Dat eerste zou fijn zijn. Het tweede is ook niet erg. Vertrouw erop dat de deugd die je getrokken hebt je nog van pas gaat komen. Misschien daagt ie je uit… Misschien vraagt ie om balans… Bewaar de afbeelding, of als je de kaartenset hebt, steek de deugdenkaart in je agenda, plak de kaart ergens (koelkastmagneet?) op of zet ‘m ergens neer, bijvoorbeeld in een fotolijstje.

Op 1 januari 2017 trok ik de deugd Zekerheid. Wat was ik blij, want na enkele onstuimige jaren had ik behoefte aan een rustig vaarwater. Zekerheid klonk mij goddelijk in de oren! Maar och, ook 2017 was onstuimig. Niets leek volgens plan te verlopen. Tot en met de laatste maand waren er veranderingen en aanpassingen. Ik werd continu uitgedaagd om op de golven mee te bewegen. En misschien is dat ook wel wat ik het liefste doe. Alle opties openlaten en mijn innerlijke kompas volgen. Toch hield ik mijn doel in grote lijnen voor ogen. Aan het eind van het jaar is mijn vertrouwen beloond.¬† Alles viel op z’n plek.

Ik lees de deugdenkaart nog eens na. De laatste zin maakt me helemaal blij: ‘Zekerheid verlicht mijn weg’. Mijn nieuwe jaar begint met een licht gevoel begonnen. Weet je welke deugd ik voor 2018 heb getrokken? Gratie! Dat voelt als een cadeautje.

Wil je meer uit je Jaardeugd halen? In Groningen kun je op 17 januari meedoen aan de Jaardeugd Workshop. Meld je aan via de agenda. Intussen is het concept Jaardeugd en Deugdencafé landelijk overgenomen. O.a. Facebook (zoek op #jaardeugd en #deugdencafe) kun je activiteiten elders volgen.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina