26 maart, 2018

Attentheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugden Attentheid:

  • Wat betekent attentheid voor jou?
  • Hoe en wanneer heb jij attentheid ervaren? Hoe was dat voor je? Merk jijzelf attentheid van anderen op?
  • Gaat de deugd je makkelijk af, of bewonder je anderen om hun attentheid, en zou je willen dat attentheid jou ook zo gemakkelijk afging?
  • Zijn vrouwen attenter dan mannen?
  • Kun je attentheid oefenen en ontwikkelen? Hoe doe je dat?

Gastblogger van deze week is Marco in ’t Veldt communicatiemedewerker bij Covalente www.covalente.nl en Torion www.torion.nl echtgenoot (deugdenman!) van ACT on Virtues’ uitgever Annelies Wiersma.

Ontslagen worden is nooit leuk, maar kan ook grote voordelen hebben. Dat merkte ik vorig jaar. Tot die tijd werkte ik op een krantenredactie. Was je jarig, dan was het de gewoonte om je collega’s daarvan een dag tevoren op de hoogte te stellen. ‘Elf uur?’  was dan de gebruikelijke reactie. En ja, daar zat je de volgende dag om elf uur als jarige. Je had gebak meegebracht, of vlaai. De collega’s – allemaal mannen – kwamen een voor een binnen, met in hun hand een bekertje koffie uit de automaat. De handen werden geschut, felicitaties uitgewisseld. Vervolgens zat je in een kring. Zwijgend. Het roken werd gemist en aan cadeaus werd niet gedaan. Na een minuut of tien volgde het onvermijdelijke: iemand doorbrak de stilte en begon over voetbal.
De laatste jaren liet ik dit ritueel graag aan me voorbijgaan, met als excuus dat ik in de zomervakantie jarig ben: ‘Dan is er toch niemand.’

Nee, dan afgelopen zomer. Ik was net gevraagd voor een nieuwe parttimebaan bij welzijnsorganisatie Torion. Gevraagd!
De elektrische schuifdeur ging open en daarachter bleken drie dames te staan die me toezongen. Niet omdat ik er net werkte (of misschien dat ook), maar omdat ik jarig was! Ik werkte er dus echt nog maar twee weken, en ze wisten mijn geboortedatum al! Ik was werkelijk verbluft van zoveel attentheid.

En het hield niet op. Niet lang daarna kreeg ik er een tweede parttimebaan naast, bij Covalente, het Noordelijk Kenniscentrum Jeugd. Iedereen was er blij. Eindelijk weer een man in het bedrijf met tien vrouwen. Nog voordat ik was begonnen, klonk thuis de voordeurbel. Een bezorger van een bloemenhuis met een prachtige, grote bos bloemen. Niet zomaar een boeket, maar ook echt een mooi mannenboeket. En twee maanden daarna verscheen er een mega fruitdoos met een mooie kaart, ‘wat extra vitaminen’, omdat ik griep had. In beide werkkringen bruist het van leven, medeleven, betrokkenheid en aandacht voor elkaar.

U begrijpt: de komende tijd ga ik me afvragen hoe ik mijn attentheid kan oefenen en ontwikkelen. Hoe ik als man ook in mijn gedrag de grote overstap kan maken, van mijn oude werkkring naar mijn twee nieuwe werkkringen. Want dat er grote verschillen zijn tussen hoe attent mannen en vrouwen zijn, daar hoef ik u geloof ik verder niet op attent te maken?!

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina