15 februari, 2016

Bedachtzaamheid

Bedachtzaamheid blog

Reflectievragen bij de deugd Bedachtzaamheid:

Er zijn heel veel boeken en cursussen over Mindfullness, soms ook wel Achtzaamheid genoemd. Je kunt o.a. door meditatie jezelf trainen om op een niet-reactieve manier bewust te zijn van het moment. Dat kan heel nuttig en wijs zijn.

  • In welke situaties kan bedachtzaamheid jou helpen? Hoe vaak reageer jij te snel of ondoordacht? Wat is hiervan de oorzaak?

Ik kan me diverse situaties herinneren waarbij ik, vanuit inlevingsvermogen en verantwoordelijkheid, te enthousiast, te ondoordacht, te onmiddellijk reageerde. De drie genoemde deugden heb ik van nature sterk ontwikkeld. Zodanig, dat ze me ook in een lastig parket kunnen brengen. Als ik iets beter had nagedacht, me niet direct op de behoefte van de ander had gericht, me minder verantwoordelijk had gevoeld, had ik anders gereageerd.

  • Welke deugden helpen jou om met bedachtzaamheid op situaties te reageren?

Bij mij zijn dat onthechting (als tegenwicht op inlevingsvermogen), begrip of mededogen tonen (in plaats van onmiddellijk behulpzaamheid toepassen vanuit verantwoordelijkheid) en geduld, ingetogenheid en zelfbeheersing (luisteren naar mezelf, en niet meteen tot actie komen met een oplossing).

  • Wat zal het effect zijn van het toepassen van bedachtzaamheid?

Ik word meteen getest in deze, als er een beroep op me wordt gedaan, en ik geneigd ben om meteen antwoord te willen geven. Ik bedenk dat de inzet van bedachtzaamheid me kan helpen. Ik neem een pas op de plaats, luister naar mijn gedachten en gevoel, en neem pas daarna, op een rustige manier, een beslissing. Dat voelt goed. Bedachtzaamheid geeft inderdaad helderheid en rust. Ik neem me voor deze laatste zin op de kaart deze week bij me te houden.

  • Waarbij kun jij deze week de deugd bedachtzaamheid goed gebruiken? Ik vind het leuk om je reactie te lezen via mijn Facebook.

Tot slot. De kleurplaat van de Schildpad – uit Zin in kleuren deel 2 – past goed bij bedachtzaamheid. Dit mooie kleurboek voor volwassenen, met prikkelende deugdenvragen is bedacht door Marja van ’t Wel. Je kunt haar reflectie op de deugd van de week volgen op Facebook.

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina