21 september, 2015

Behulpzaamheid

Behulpzaamheid blog

Reflectiemoment bij de deugd behulpzaamheid:

Op deze deugdenkaart wordt het geven en ontvangen van hulp besproken.
En, het vragen om hulp.  Welke zin spreekt jou aan?

Bij mij is dat: ‘Ik sta anderen toe mij te helpen’.

Wat ik als ontvanger van hulp een uitdaging kan vinden is, om bij aangeboden hulp duidelijke grenzen aan te geven. Om ‘van de wal in de sloot’ hulp te voorkomen 🙂

Ik oefen mezelf hierin als volgt: ‘Dank voor je aanbod om … , ik waardeer je behulpzaamheid. Je helpt me enorm als je … Daarmee ben ik echt geholpen. Want … (ik benoem het effect).’

Als bieder van hulp wil ik graag passende hulp bieden. Ik doe dit door te vragen: ‘Wat zou jou nu helpen?’ of ‘Wat kan ik voor je betekenen?’  of ‘Hoe (of waarmee) zou ik je van dienst kunnen zijn?’ Of ‘Zou het helpen als… ‘ (een aanbod). Op die manier heeft de ander een keuze om mijn hulp te accepteren of af te slaan.

Tot slot ‘het vragen om hulp’. Voor velen onder ons het moeilijkst…
Welke (ondersteunende) deugden spelen hierbij een rol?

Kun jij bedenken, welke deugden behulpzaamheid ondersteunen, en in balans houden?

Als je het leuk vindt, kun je de deugd van de week via onderstaande icoontjes delen op je Facebook, Twitter of Linked-In.

Zou je mij – graag via m’n Facebook – willen laten weten, of/hoe m’n blog behulpzaam voor je is? Met jouw feedback kan ik m’n blog op de behoefte afstemmen, en jouw feedback inspireert mij ook bij het schrijven van een blog! Bedankt voor je hulp!

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina