25 januari, 2016

Bescheidenheid

Bescheidenheid blog

Reflectievragen bij de deugd Bescheidenheid:

Vorige week hadden we Assertiviteit. Deze week hebben we Bescheidenheid, een misschien wel tegenoverliggende deugd.

  • ‘Bescheidenheid siert de mens’ is het gezegde.
    Is dat zo? Wanneer wel? Wanneer niet?
  • Hoe heb je deze deugd zelf ontwikkeld? Zwak, gemiddeld, of sterk? Probeer je antwoord toe te lichten met voorbeelden.
  • Misschien zet je bescheidenheid soms wel gemakkelijk in, en op andere momenten minder gemakkelijk. Waar ligt dat dan aan?
  • Hoe kijk je tegen deze deugd aan in anderen? Ervaar je bescheidenheid als een prettige eigenschap, of kan het ook minder plezierig naar boven komen? Waar ligt dat dan aan?
  • Wat gebeurt er als je doorschiet in je bescheidenheid? Dus als je het¬† teveel/overmatig inzet? Waar ligt dat aan?
  • En wat gebeurt er als je bescheidenheid te weinig inzet? Dus als je de deugd niet, of zelden aanspreekt. Waar ligt dat aan?
  • Welke deugden kunnen ondersteunen bij teveel bescheidenheid? *
  • Welke deugden kunnen ondersteunen bij te weinig bescheidenheid? **

Bescheidenheid als deugd

Bescheidenheid is niet hetzelfde als onderdanig zijn, of onzekerheid. Op de deugdenkaart staat heel mooi: ‘Bescheidenheid is het gevoel van rustig zelfvertrouwen en zelfrespect dat je in staat stelt te genieten van wat je hebt gedaan, zonder je van belangrijkheid op te blazen.’

Deugdenbalans

Deugden die balans kunnen geven aan overmatige bescheidenheid  (valse bescheidenheid?) (*) zijn bijvoorbeeld deugden, zoals assertiviteit, zelfrespect en moed,om jezelf meer zichtbaar te maken en meer op de voorgrond te (durven) treden.

Te weinig bescheidenheid kan overkomen als arrogantie. Of, misschien overschat je jezelf, je kennis en kunde en is het nodig je zelfbeeld bij te stellen? Geloof je werkelijk dat je zo goed bent? Of maskeer je onzekerheid / gebrek aan (zelf)vertrouwen? Deugden die balans kunnen geven aan te weinig bescheidenheid (**) zijn bijvoorbeeld bescheidenheid, eerlijkheid/oprechtheid, ingetogenheid en vrijgevigheid (om succes te delen, andere ook succes te gunnen).

Hoe denk jij over bescheidenheid? Je kunt je reactie plaatsen op mijn Facebook.

Kernkwaliteiten en kernkwadranten

Hennie van Driel geeft op woensdagavond bij ACT on Virtues een workshop over kernkwaliteiten en kernkwandranten. Meer weten? Kijk in de agenda.

 

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina