23 april, 2018

Betrokkenheid

deugdenkaarten

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Betrokkenheid

Gastblogger van deze week is Loes van der Hoek . Ze werkt als kleurrijk en inspirerend coach en trainer in Het Bakhuys.  Meer over haar en haar werk kun je lezen op: www.het-bakhuys.nl

  • Aan wie/wat besteed jij deze week zorg en aandacht?
  • Welke extra stap zet jij?
  • Waar voel jij je betrokken bij?
  • Wat zijn jouw doelen en hoe ga je ze bereiken?
  • Wat doe je als iets tegenzit?

Ongeveer twee jaar geleden kwamen de deugdenkaarten op mijn pad. En gelijk sloot ik ze in mijn hart. Het woord alleen al: ‘deugd’. Dat vind ik zo mooi! Net zoals het woord ‘vreugde’, wat overigens een van de deugden is.

Ik bestelde daarom een set. Oh, het was echt een cadeau toen ik deze kreeg. Zo’n prachtige kleurrijke doos met in ieder vak een satijnen lint. En alleen al om de zachte magnetische sluiting, doe ik ‘m af en toe even open en dicht.

Inmiddels is het een sieraad in mijn praktijkruimte, waar ie zijn vaste plek heeft veroverd op een kastje naast een boeddha en een heleboel gekleurde glaasjes met waxinelichtjes. Erbij staat een houdertje met een hartje, waar precies een deugdenkaart in past.

In de loop der tijd groeide mijn betrokkenheid bij de deugd van de week. Elke maandagochtend haal ik deze uit de doos. Ik lees wat er op het kaartje staat en laat dat even op mij inwerken. Ik bedenk wat deze deugd voor mij betekent en wat ik in de week die voor me ligt ermee ga doen.

Iedere week komt de deugd wel één of meerdere keren van pas. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met een coachcliënt. Of aan het begin van een bijeenkomst, ter inspiratie. Het draagt altijd bij aan verrassende gesprekken en mooie inzichten.

Bovendien is in 2018 oranje mijn ‘kleur van het jaar’. De oranje deugden spelen daarom dit jaar een belangrijke rol in mijn leven.

Eén daarvan is de deugd ‘betrokkenheid’. Deze gaat over ‘zorg en aandacht besteden’ en over het ‘doen van die extra stap’. Ik bedenk waar ik deze week aandacht en wat extra zorg aan ga geven. Welke extra stap ga ik zetten? Iets lekkers bakken voor bij een gesprek bijvoorbeeld. Of dat ene cadeautje niet alleen met zorg uitzoeken, maar ook nog eens mooi inpakken.

Ach, er zijn zoveel dingen die ik deze week kan doen, want:

Alles wordt een beetje mooier als je betrokken bent bij wat je doet!

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina