05 februari, 2018

Betrouwbaarheid

BetrouwbaarheidBetrouwbaarheid

(Uit de oude doos, dus het kan je bekend voorkomen…)

Bij betrouwbaarheid is het eerste waaraan ik denk: beloftes nakomen.

  • Waar denk jij als eerste aan – of wat voel je – bij het lezen van het woord ‘betrouwbaarheid’?

In mijn agenda staan vele beloftes/afspraken voor de komende weken, en zelfs maanden. Bij jou is het vast niet anders. Daarnaast hebben de meeste van ons heel diverse verantwoordelijkheden – toch ook een soort van beloftes – die we niet in onze agenda noteren, omdat het vanzelfsprekendheden zijn waar we tussendoor tijd voor hopen te hebben.  Tot slot (op de laatste plaats?) hebben we afspraken, plannen en ‘beloftes aan onszelf’. De deugdenkaart ‘betrouwbaarheid’ kan helpen om hier eens dieper op in te gaan.

Op de voorkant van de deugdenkaart staat een citaat van Abraham Lincoln: De beste manier om de toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren.

Heb jij nog het gevoel dat je je eigen leven en toekomst creëert? Of word je (ook wel) geregeerd door je ‘zo maar’ weer volgelopen agenda?

  • Als je je toekomst kan voorspellen, wat zou je dan willen creëren?
  • Welke plannen, afspraken hebben prioriteit? Welke afspraken zou je (eerlijk gezegd) liever afzeggen?
  • Hoe ervaar jij het als iemand een afspraak met jou afzegt?

In een tijdschrift las ik de tip om alvorens ‘JA’ te zeggen tegen op een uitnodiging, verzoek of vraag, eerst na te denken en te voelen hoe het met je commitment* staat: ‘Als het vandaag was, zou ik dan meteen ‘JA’ zeggen en de afspraak maken?’ Je voorkomt met je voel/denkpauze dat je een lastige beslissing (‘NEE zeggen’) uitstelt, of dat je iemand die je iets hebt toegezegd moet teleurstellen, of dat je je schuldig voelt over het niet nakomen van een belofte.

  • Welke zin op de deugdenkaart heeft jou aan het denken gezet?
  • Welke ervaring of tip heb jij ten aanzien van de deugd betrouwbaarheid? Laat je een reactie achter op het Deugdenkaarten Facebook?

* commitment = de bereidheid om met iets of iemand mee te doen.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina