21 augustus, 2017

Creativiteit

 

Blog en reflectievragen bij de deugdenkaart Creativiteit

  • Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn, of dat anderen creatiever zijn. Hoe sta jij tegenover creativiteit? Word jij blij van creativiteit, of heb je er wat vrees voor?
  • Niemand kan alles, maar iedereen kan iets. Op welk gebied ben jij creatief? Op welke manier(en) stimuleer jij creativiteit bij je kind(eren)?
  • Wanneer ben je vooral creatief? Wat (of wie) inspireert jou?

Deze week geen gastblog, maar een blog van mijzelf 🙂

Sinds het begin van dit jaar heb ik op deze pagina ruimte geboden aan gastbloggers. Een idee dat eind december naar boven plopte en ik meteen enthousiast opgepakt heb. In mijn netwerk heb ik mensen gevraagd te schrijven over hun toepassing van deugdenkaarten. Niet alleen om al deze gastbloggers ‘een podium’ te geven, maar ook om te laten zien hoe breed toepasbaar deugdenkaarten zijn. De kaartensets worden met alle leeftijden gebruikt en – met creativiteit – aan heel diverse toepassingen gekoppeld.

Zelf vond ik het ontzettend leuk, en vaak ontroerend om te lezen, hoeveel betekenis deugden hebben gekregen, in het leven van deze heel diverse mensen en de mensen met wie zij de deugdenkaarten gebruiken. Daarnaast heb ik opgemerkt, dat mijn ‘deugdenvrienden’ elkaar zijn gaan volgen via sociale media, zoals Facebook. Mijn idee heeft, tot mijn grote vreugde, ook tot verbinding en samenwerking geleid!

En weet je wat het nog meer heeft gebracht? Tijd voor mezelf, om een nieuw boek te schrijven: ‘Het Deugdenvriendjes Doeboek; opvoeden met deugden voor peuters en kleuters’. Een boek boordevol ideeën om met jonge kinderen met 10 eenvoudige deugden aan de slag te gaan. Thuis, in de kinderopvang (peuterspeelzaal, gastouderbureau, crèche, huiskamer buurtcentrum) of met je kleuterklas.

Naast het boek, dat je met de Deugdenvriendjeskaartenset of App (iOS en Android) kunt gebruiken, ben ik bezig ‘online’ omgeving te maken, waar plaats is voor het uitwisselen van tips en ervaringen. Je kunt deze ontwikkelingen volgen op de Facebookpagina Deugdenvriendjes.

Het plan voor het Deugdenvriendjes Doeboek zat al heel lang in mijn hoofd. In januari begon ik met schrijven, vorige week ging het naar de drukkerij en begin september is het verkrijgbaar.

Anja Bol, de illustrator van de Deugdenvriendjes, heeft haar creativiteit weer ingezet en bij de 10 gekozen deugden prachtige verhaaltjes geschreven. Een speciaal bedankje is voor Marianne Offereins. Ik heb veel aan haar redactioneel commentaar gehad. En tot slot bedank ik Harrie Jorna voor zijn inzet bij de laatste correctieronde. Ik vond het fijn om het boek met jullie samen af te ronden.

Bestel het nieuwe Deugdenvriendjes Doeboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina