20 augustus, 2018

Creativiteit

Gastblog bij de deugd van de week creativiteit

Door zomerblogger Anne-Marie Netten, gepensioneerd onderwijzeres. Zie ook anne-marienetten.blogspot.nl

Laatst zag ik een documentaire over de Belgische ontwerper Dries van Nooten. Heel boeiend om te horen hoe hij op zijn ideeën komt en wat er allemaal bij komt kijken voor het presenteren van zijn collecties. Al meer dan dertig jaar, wat een creativiteit!

Hij vertelde dat hij mensen wil inspireren door op een andere manier naar kleding te leren kijken. Verrast te worden door combinaties van stoffen, kleuren en modellen. Sommige mensen zijn veel bezig met hun garderobe, terwijl anderen gewoon aantrekken wat gemakkelijk zit.

Kleding zegt vaak iets over hoe iemand is of hoe iemand zich voelt. Kleurrijk, neutraal, mode bewust of passend bij werk of gelegenheid.

Kinderen vinden het vaak ook geweldig als ze nieuwe kleren krijgen. Trots ronddraaien in hun nieuwe jurkje, of blij zijn met hun nieuwe schoenen. Ze stralen van oor tot oor.

Ook verkleden vinden de meeste kinderen geweldig. Ze zijn dan ook werkelijk even prinses, piraat of brandweerman en gaan helemaal op in hun rol.

Als mensen niet goed in hun vel passen, is dat meestal goed zichtbaar. Niet zo verzorgd als anders, alsof werkelijk niets meer past. Alle ellende, zorgen of problemen gaat hen niet in de koude kleren zitten en ze moeten ‘hun stoute schoenen aantrekken’ om iets aan hun situatie te doen, voor zover dat mogelijk is.

Ik schreef al eens eerder dat ik gewerkt heb met kinderen uit ‘het Blijf van mij Lijfhuis’. Deze moeders hadden alleen een paar bezittingen mee kunnen nemen. De medewerkers organiseerden regelmatig een ‘optut-middag’ voor hen. Hun nagels werden gedaan, er kwam een kapster, en ze mochten kleding uitzoeken die daar voorradig was.
Als iedereen klaar was, volgde de modeshow en waren er heerlijke hapjes en drankjes. Alles dames genoten. Even kon ze hun ellende vergeten en zich heerlijk laten verwennen.

In een paskamer van een kledingwinkel las ik de tekst: ‘ Trek iets positiefs aan, dat past altijd’. We dirken* het leven (en onszelf ) op. En wat zal dat ons goed staan.

* Betekenis ‘zich opdirken’; op zeeschepen is het “dirkje” een touw dat van de top van de mast naar het eind van de giek loopt. Als men het schip feestelijk optuigt, bevestigt men een aantal vlaggetjes aan de dirk. Bron: Wikipedia.

Reflectievragen:

  • Hou je als het om je kleding gaat van gemakkelijk, of ben je graag creatief?
  • Kunnen mensen het aan je kleding zien als je niet lekker in je vel zit? Of, waaraan is het bij jou op een andere manier zichtbaar of je lekker in je vel zit?
  • Wat zou je nodig hebben om jezelf weer “op te dirken”?
  • Hoe kunnen anderen jou daarbij helpen?

Dit was alweer mijn laatste zomerblog. Ik heb ze met veel plezier gedeeld. Vind je het leuk om meer van me te lezen, dan kun je m’n blogspot (zie de link bovenaan) volgen.

Hartelijke groet,
Anne-Marie Netten

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina