19 november, 2018

Dankbaarheid

Dankbaarheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugd dankbaarheid:

Gastblogger deze week is Martine Streefkerk van Louter Leven. Martine werkt als natuurgeneeskundig- en energetisch therapeut en is sinds kort tevens hoedster van De Rode Tent Winschoten. www.louterleven.nl 

Dankbaarheid is de moeder van alle deugden. Hoe toepasselijk. Vorige week ben ik in Winschoten gestart met De Rode Tent. Een plek waar oma’s, moeders, dochters en vriendinnen samenkomen om naar de verhalen van elkaars leven te luisteren. Een veilige en geborgen plek, waar we onszelf mogen zijn, samen genieten, samen huilen, samen lachen, samen delen wat er in onze levens voorbijkomt. Een plek waar iedere vrouw welkom is.

De eerste keer is best spannend, zowel voor de vrouwen die er voor het eerst komen als voor mij. Wat gaan we doen? Wie komt er? Als hoedster vind ik het belangrijk dat we elkaar gelijkwaardig zien en elkaar niet beoordelen op wat we in dit leven op de maatschappelijke ladder hebben bereikt. Als thema had ik ‘eenheid’ gekozen.

In De Rode Tent zitten we in een cirkel en werken we met de ‘talking stick’. Het gebruik ervan komt voort uit de Indiaanse cultuur, waar de stamoudsten op gezette tijden bij elkaar kwamen om belangrijke zaken met elkaar te bespreken. Het werkt heel simpel. Diegene die de stok heeft, krijgt de volle aandacht van de anderen. De andere deelnemers mogen de spreekster niet onderbreken. Hierdoor kun je je verhaal vertellen, is er geen strijd om aandacht en vallen mensen elkaar niet in de rede. Ook ervaar je hoe het is om echt te luisteren en niet direct ergens op te hoeven reageren met een advies of oordeel.  

We zijn deze avond gestart met het trekken van een deugdenkaart. Aan de hand van deze kaart mocht je vertellen wie de anderen ontmoetten en wat deze deugd voor jou betekent. Hierin kwam direct de kracht van de deugden naar voren. En wat hadden het gevoel dat we elkaar op een bijzondere manier hebben leren kennen! Niet Hesther de schoonmaakster en Lydia de arts, maar vrouwen die allen in het bezit zijn van prachtige eigenschappen en verhalen en deze met elkaar delen.

Samen hebben we een ‘despacho’ gemaakt. Despacho betekent ‘verzending’ in het Spaans. We maakten een pakketje voor de kosmos, bestaande uit bloemen en allerlei voedsel met elk hun eigen betekenis. Wat we nog wilden loslaten uit ons verleden en wat we wensten voor de toekomst. De despacho is aan een transformerend vuur gegeven. 

Na afloop kreeg ik van een deelneemster nog een mailtje, ze was ontroerd door de kracht en eenvoud van het luisteren. Dan rest enkel dankbaarheid. Dankbaar dat we ongeacht onze achtergrond, gewoontes en status samen zijn, open mogen staan voor elkaar en naar elkaar kunnen luisteren zonder oordeel. Dankbaar voor al het mooie in het leven… 

  • Waar ben jij dankbaar voor? 
  • Welke deugd heb jij nodig om dankbaar te zijn in tijden van beproeving? 
Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek
Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina