08 augustus, 2016

Dankbaarheid

Dankbaarheid

Reflectievragen bij de deugd Dankbaarheid:

Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk. Het verrijkt je leven. Maar hoe pas je de deugd toe in je dagelijkse leven? Veel plezier met onderstaande reflectievragen.

Dankbaarheid betekent ‘het goede’ te herkennen en te waarderen. Het goede is er altijd. Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan, kun je dankbaar zijn dat je gezond bent. Als je geen werk hebt, kan een fijne vriendenclub iets zijn om heel dankbaar voor te zijn. Als je mobiele telefoon het niet doet, kun je dankbaar zijn dat je vaste telefoon het nog doet.

Wat is het goede in jouw leven? Wat heb jij om dankbaar voor te kunnen zijn? Voor wat, of tegenover wie, zou je dankbaar kunnen zijn?

Wanneer je dankbaarheid beoefent, doe je moeite om niet eindeloos naar telkens verschuivende doelen te streven. Of te streven naar zaken die je denkt te missen. Dankbaarheid bevrijd je van dwangmatige hebberigheid. Het helpt je de overvloed in je leven te zien. Bijvoorbeeld: in plaats van een nieuw boek te kopen, kun je in je boekenkast kijken welk boek je nog niet hebt gelezen.

Op welke manier kun jij meer dankbaar en tevreden zijn met wat je hebt?

We zijn zo gewend om onze talenten te gebruiken, dat we ze zelfs niet meer echt zien. Omdat we ze als vanzelfsprekend beschouwen, alsof ze gewoon horen bij ons leven. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Voor welke talenten of ‘gaven’ ben jij dankbaar in je leven?

En de dingen die mis gaan in je leven, moet je daar ook dankbaar voor zijn? Niks moet, maar ja, ook die dingen zijn niet perse ‘slecht’ of ‘goed’. In alles zit een les, een uitdaging. Bijvoorbeeld als je zakt voor je examen, leer je doorzettingsvermogen en geduld. Van de buurman waarmee het niet botert, leer je verdraagzaamheid, of misschien daagt hij je uit tot vriendelijkheid, of assertiviteit.

Voor welke uitdaging sta jij? Wat is het goede in de situatie? Wat leer je ervan? Mogelijk zie je het goede nu nog niet. Probeer het toch. Of anders, is er een situatie denkbaar waarvan je achteraf kunt zeggen: ‘Het heeft me …. gebracht’, ‘Ik heb er …. (deugden) door kunnen ontwikkelen?

 

 

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina