24 juli, 2017

Loyaliteit

deugdenkaart

Gastblog en reflectievragen bij de deugdenkaart Loyaliteit:

  • Wat betekent Loyaliteit voor jou ten opzichte van jezelf?
  • Wat betekent deze deugd voor jou ten opzichte van de ander?
  • Wat betekent Loyaal zijn voor jou ten opzichte van het groter geheel, het universum?

Gastblogger van deze week is Emy Kremers-van der Vorst, ze is tot 2016 ruim vijfentwintig jaar in loondienst geweest en sinds twee jaar deelt ze haar hobby & passie met het geven van levenslessen in Qi (energie). Dat doet ze als Qigong-docente . Je kunt bij Emy ook terecht in haar kookstudio met de 5-elementen voedingsleer. Ze leert je helend koken: hoe je de thermische werking én de energetische invloed van ingrediënten gebruikt in je gerechten. Beide onderdelen van de Chinese geneeskunde. Meer hierover kun je lezen op www.chinenguden.nl

Elke week is de ‘Deugd van de week’ een rode draad in de Chi Neng Qigong lessen die Emy geeft:

Op maandag ontvangen alle leerlingen per e-mail de betreffende deugdenkaart zodat ze er die week mee kunnen oefenen. Het leven is een grote leerschool. Een van de lessen verzorg ik aan senioren, in een verpleeg en verzorgingshuis, met de leeftijd van 60-95 jaar. In deze groep neem ik de tekst zelfs twee keer mee in de les. Bij aanvang van de les zodat ze de deugd met hun intellect kunnen opnemen en dan nog een keer tijdens de oefeningen. Ze luisteren dan met het hele lichaam, met elke vezel en cel. De deugd komt dan echt binnen en het doet ze goed. In de les geef ik ze op deze manier inspirerende voeding om te ontwikkelen, ze leren nog steeds en elke dag, het maakt niet uit welke leeftijd ze reeds bereikt hebben. Dat voelt voor hen heel respectvol. Het oefenen met een deugd ontwikkelt én geeft je eerlijkheid en oprechtheid, in zachtheid stilstaan bij het leven en contact maken met je binnenste.

Kun je ook doorslaan in ‘loyaliteit’?

Zelf merk ik, bij het onderzoeken naar mijn eigen loyaliteit, dat ik deze deugd vooral in mijn werk als werknemer toepaste naar mijn baas toe en naar mijn collega’s in het kader van dienstbaarheid. Én daarin kon ik ook wel eens doorslaan, oftewel ik kon niet zo heel goed ‘nee’ zeggen!

Alles wat ik tegenkwam daar zei ik verstandelijk ja tegen, vanuit een afweermechanisme weet ik nu. Té Loyaal zijn kostte mij heel veel energie, het was een valkuil. Is dat wat er bedoeld wordt met loyaal zijn? Nee, toch!

Met de wekelijkse lessen, de workshops en de Qigong-reizen in Andalusië inspireer ik deelnemers door een rustpunt te creëren in hun drukke bestaan, niet om aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar om te stoppen en te kijken. Met milde open aandacht omdat:

Daar waar de aandacht is, daar is de energie. En jij bepaalt waar jouw aandacht is!

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een heerlijk zomerboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina