22 oktober, 2018

Dienstbaarheid

Gastblog bij de deugd van de week dienstbaarheid

Gastblogger van deze week is Anja Bol van Studio Kastanje, creatief onderneemster en
grafisch ontwerper. Ze gebruikt de deugden om de wensen van haar klanten helder te
krijgen en bij het formuleren van intenties/doelen.

Dienstbaarheid. Ik denk dat dit niet de populairste deugd is. Misschien vanwege de herinnering aan de ooit alledaagse beroepen van dienstbode en dienstmeid? Werk waarbij je in dienst was om het huishouden te doen, vrijwel altijd bij de elite. Werk waarbij, naast reinheid en doorzettingsvermogen, ook nederigheid en gehoorzaamheid van je werd geëist.

Als gehoorzaamheid wordt gevraagd, begint mijn eigenwijze ikje te steigeren. Huishoudelijk werk ligt mij ook niet zo. Ik ben dus blij dat ik compleet ander werk mag doen! Werk waarbij dienstbaarheid wel belangrijk is…

Het klinkt misschien niet direct logisch: dienstbaarheid als onderdeel van het werk van een grafisch ontwerper. Op de deugdenkaart staat ‘Door te kijken naar behoeften van anderen, ontdek je hun wensen en help je hen’. Dat komt in de buurt van wat ik versta onder dienstbaarheid.

Dienstbaarheid is een houding waarbij de ‘de ander helpen stralen’ het uitgangspunt is. Het mooie in de ander duidelijker zichtbaar laten worden.

Ik wil graag mijn talenten inzetten om dat wat in jou zit (jouw passie, jouw ideeën) naar buiten te laten komen en in de spotlights te zetten.

Ik kan zo trots zijn op de resultaten van mijn dienstbaarheid! Trots ben ik op de onderneemster als de passie voor wat zij doet, ten slotte te zien is in haar merk en in de huisstijl van haar bedrijf. Trots als zij gaat staan voor wie zij is en wat haar mooi en uniek maakt. Trots dat ik daar een beetje bij heb mogen helpen. Trots is dan geen ‘ondeugd’, maar het voldane gevoel dat je werk van betekenis is geweest: ik straal van trots, omdat de ander straalt.

Reflectievragen:

  • Wie kan jij deze week helpen stralen?
  • Hoe pas jij dienstbaarheid toe in je werk? Hoe zet jij structureel jouw talenten in om het mooie in anderen tevoorschijn te helpen komen?
  • Wat vind jij: is trots een deugd in combinatie met dienstbaarheid?
  • Wie kan jij deze week helpen stralen?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina