08 mei, 2017

Doelgerichtheid

doelgerichtheidGastblogger van deze week is…

Marelle Boersma, auteur van ruim tien boeken (thrillers en een autobiografische roman) en schrijfdocent.  Ze woont een groot deel van het jaar in de Algarve (Portugal) waar ze ook schrijfweken organiseert. Marelle gebruikt de deugdenkaarten bij de schrijfworkshops tijdens schrijfweekenden in Nederland en de schrijfvakanties in Portugal. Zie ook www.marelleboersma.nl.

Mocht je meer willen weten over de schrijfweken? Kijk dan op deze link: http://www.marelleboersma.nl/schrijfvakantie-in-de-algarve/

Marelle:

Marelle BoersmaDoelgerichtheid klinkt niet erg creatief en toch helpt het neerzetten van een doel om je creativiteit te laten stromen. Tijdens de schrijftrainingen is het zelfs een kracht, die tegelijk ook goed bij mijn karakter past. Dat voelen mijn cursisten. Een van hen gaf aan: ‘Ik had behoefte aan concrete handvatten in plaats van vrijblijvende schrijfoefeningen. Een schrijfweekend bij Marelle Boersma was voor mij het antwoord: de begeleiding was strak, persoonlijk en gericht op resultaat.’

Dat klopt ook. Ik ben zelf erg van geen tijd verspillen en recht op je doel af.  Dus heb ik deze eigenschap ook in mijn trainingen geïntegreerd. Ik help mensen om een boek te schrijven. Dat boek is het doel. Dus mijn trainingen én de oefeningen die ik meegeef zijn daar ook op gericht. Geen bezigheidstherapie, maar doelgericht werken aan dat boek. Dat maakt de kans dat het boek er daadwerkelijk komt, vele malen groter.

De deugdenkaarten ontdekte ik doordat een van de deelnemers van een schrijfweek bij ons in Portugal deze kaarten voor me meenam. Ze zei: ‘Ik kreeg door dat ik dit voor jou moest meenemen.’ Haar cadeautje maakte me stil. Een bijzonder moment, want ik had net de week ervoor op het punt gestaan om ze te bestellen. Nu kreeg ik ze overhandigd door een spirituele vrouw die mij aanvoelde.

Inmiddels gebruik ik de kaarten niet meer alleen bij mijn doelgerichte schrijftrainingen, waar ik help om boeiende personages te ontdekken. Ook tijdens onze Relax en Mindful schrijfweek in Portugal zijn ze een prachtig hulpmiddel. In die week richt je je namelijk op ontspanning en jezelf ont-moeten. Rust vinden en je levenslijnen zichtbaar maken. Het blijft bijzonder als de deelnemers een kaart trekken die hun écht iets zegt. Het ondersteunt hierdoor het proces zonder dat ik er veel nadruk op hoef te leggen. Ze manifesteren het zelf.

Tijdens deze week bied ik ook reflectieve schrijfoefeningen aan.  Het lijkt me mooi om een van die oefeningen hier te delen. Veel mensen kennen de term van je af schrijven. Maar deze oefening geef ik vaak om te leren hoe je naar je toe schrijft. Dat laatste zal je helpen om niet alleen terug te kijken, maar ook om weer licht te zien. Dit is zeker voor mensen die een levensverhaal schrijven een krachtig middel. Het is goed om een nieuwe balans te vinden tussen de problemen die op je pad zijn gekomen en de positieve ervaringen die best wat meer in het zonlicht mogen komen.

En weet je wat nu zo bijzonder is? Door bij deze oefening niet aan het resultaat te denken, maar compleet vrij te schrijven, kom je toch bij je doel: het vinden van de magie die geluk heet. En misschien zelfs wel bij dat boek dat jouw levensverhaal bevat. Zo ben je in complete rust, toch heel doelgericht bezig.

Schrijfoefening:

Schrijf 10 minuten over een van deze vragen:

  • Waarvan word je gelukkig?
  • Welke muziek laat je altijd glimlachen ?
  • Welk weertype geeft jou het gevoel dat je leeft?

Schrijf vrij en maak fouten. Het maakt niet uit. Als je maar terugkomt bij het gevoel dat heel diep van binnen bij iedereen zit. Dat ongrijpbare gevoel dat ‘geluk’ heet. Veel succes en vooral veel geluk!

Reflectievragen:

  • Een doel stellen voor jezelf geeft houvast. Heb jij jezelf een doel gesteld voor deze maand of dit jaar? Een boek schrijven – meer ontspanning inbouwen – de stress geen rol meer geven – goed voor jezelf zorgen – iets anders?
  • Wat ga je doen om dit doel te bereiken?

Tips:

  • Maak voor jezelf een stappenplan.
  • Zorg ervoor dat de stappen niet te groot zijn, zodat jouw doel ook echt bereikbaar is.

Ik wens je een prachtige dag toe, Marelle

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina