12 maart, 2018

Doorzettingsvermogen

doorzettingsvermogen

Gastblog en reflectievragen bij de deugd doorzettingsvermogen:

Gastblogger van deze week is Lotje Vis, loopbaan- en sollicitatiecoach (WERKaanWERK sollicitatiecoaching), www.werkaanwerk.nl

Reflectievragen:

  • Ben jij altijd vastbesloten je doel te bereiken?
  • Weet jij welke uitvluchten jij inzet om niet te hoeven doorzetten?
  • Hoe help jij jezelf om door te zetten?
  • Wat weerhoudt jou ervan om door te zetten?

In mijn werk als loopbaan- en sollicitatiecoach kom ik dagelijks  in contact met mensen die op zoek zijn naar werk en bij dat proces wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Deze werkzoekenden zijn van een heel divers pluimage, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen, namelijk dat ze ervaren dat het doorzettingsvermogen vraagt om te komen waar ze willen zijn.

Eerst al om helder te krijgen wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Dan op zoek te gaan naar het werk, de functie, de werkgever die bij ze past. En vervolgens de inspanningen om daar te komen.
Wat nou zo leuk is om te ontdekken: als je echt weet (voelt) welke kant het op moet, wordt het makkelijker om door te zetten. Je weet diep van binnen dat dit de juiste weg is en dan kun je wel tegen een stootje en tegenslag overwinnen om je doel te bereiken.

Eind vorig jaar gaf ik een aantal gastlessen aan leerlingen in de tweede klas van het VMBO. Als voorbereiding op een stage die zij lopen gaf ik ze een gastles ‘cv schrijven’. Als je 14 jaar oud bent, zoals deze leerlingen gemiddeld zijn, dan kan het best moeilijk zijn om een cv te maken. Zeker het onderdeel ‘profiel’, waarin je beschrijft wie je bent en wat je te bieden hebt, wekt de nodige weerstand op.

Om de leerlingen te motiveren in het klaren van deze klus heb ik ‘Het Deugdenspel’ meegebracht. De deugdenkaarten bieden namelijk tal van woorden om jezelf te omschrijven: 52 deugden om uit te kiezen en taal (zinnetjes) om een eigenschap toe te lichten. Dit hielp de leerlingen enorm om deze hindernis – jezelf aanprijzen – te overwinnen.
Bovendien vond ik het heel mooi om te zien dat de leerlingen ook steun hebben ervaren van de omschrijvingen op de deugdenkaarten zelf. O.a. over weerstand heenstappen en leren doorzetten!

 

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina