06 augustus, 2018

Eerbied

Gastblog bij de deugd van de week eerbied

Door zomerblogger Anne-Marie Netten, gepensioneerd onderwijzeres. Zie ook anne-marienetten.blogspot.nl

Laatst speelden mijn kleindochter en ik in de kamer verstoppertje. Ze vond dat ze heel goede plekjes had gekozen. Onder de tafel, achter de bank en in een hoekje bij de kast. Op een gegeven moment riep ze: “Je kunt komen!”, niet door hebbend dat ze daarmee meteen haar plekje had verklapt. Ze ging helemaal op in haar spel. Zo stil mogelijk wachtend, luisterend naar de voetstappen en dan: “Gevonden”.

Wie niet weg is, wordt gezien. Ik kom!

Het leuke aan verstoppertje-spelen is dat het kinderen van alle leeftijden fascineert. Jonge baby’s beginnen al te schateren van het lachen als je je handen voor het gezicht houdt en dan ‘kiekeboe’ roept. Dat is eigenlijk ook een soort van verstoppertje.

Het verstoppen van gevoelens kan gemakkelijk lijken. Gewoon niet aan denken en vooral niet over praten. Compenseren lijkt dan een handig middel. Altijd maar bezig blijven, afleiding zoeken, nog harder werken of intensief sporten. Gedachten en gevoelens op die manier wegduwen, kost echter heel veel energie. Toch komen deze terug, om vaak op onverwachte momenten om een hoekje te gluren.

Wat maakt dat we zo graag, koste wat het kost, gevoelens en gedachten willen verdringen? Vaak is er een grote angst voor het onbekende, het diepe gat, waar we wellicht nooit meer uit denken te komen. Zijn we bang om overspoeld te worden door verdriet, angst of pijn?

De prijs om te blijven verstoppen is groot…

Gevoelens zoeken hoe dan ook een uitweg in boosheid, frustratie, angst , depressies of confrontaties met anderen. Je kunt je niet verstoppen voor je gevoelens. Ze zullen je altijd vinden.

Iedere ervaring nodigt uit om te kijken en vooral te voelen wat ons raakt van binnen.

Kijken, voelen en verwerken.
Niet meer verstoppen.
Wie niet weg is, is gezien.
Ik kom!

Reflectievragen:

  • Welke afleiding zoek jij om gevoelens te verstoppen?
  • Waar ben je bang voor als je je gevoelens zou toelaten?
  • Gevoelens zoeken hoe dan ook een uitweg. Hoe zijn ze bij jou zichtbaar?
  • Welke positieve ervaring nodigt jou uit om ermee tevoorschijn te komen?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina