19 juni, 2017

Eerbied

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Eerbied:

Lisette van Offeren van Zielskwaliteiten is deugdenyogadocent en coach voor mens en organisatie. Ze integreert deugden, yoga/meditatie en spelen in haar workshops. Wil je meer lezen over vitaliteit en deugden lees dan Lisette’s bemoedigende blogs op www.zielskwaliteiten.nl

Als ik denk aan eerbied komt onmiddellijk eerbied voor de natuur en voor het leven zèlf in mij op. Eerbied voor het leven kreeg voor mij een extra dimensie in een periode waarin ik het leven eigenlijk helemaal niet zo leuk meer vond, oneerlijk; een strijdtoneel. Na jarenlange emotionele en mentale uitputting, het negeren van lichamelijke signalen, keerde het leven mij een donkere kant toe. Ik kreeg een burn out en toen ik daar zelfs niet naar wilde luisteren, had het leven een depressie voor mij in petto. Niet geheel toevallig kwam in die tijd deugdenyoga op mijn pad. Letterlijk en figuurlijk een verademing! Ik leerde door deugdenyoga weer eerbied te hebben voor mijn lichaam en de vreugdevolle en liefdevolle vrijheid van deugdentaal te ervaren.

Voor het eerst in mijn leven kon ik zien dat mijn hobbelig levenspad zo was bedoeld en dat die leraren wel op mijn pad moèsten komen. Zodat ik door het leven zelf zou leren om de beste versie van mijzelf te worden en van daaruit de wereld nog beter te kunnen dienen. Ik ging het boek Adempauze van Linda Kavelin-Popov toepassen, bleef trouw deugdenyoga doen en naarmate mijn herstelproces vorderde herstelde ook weer mijn eerbied voor het leven. Mijn zingevingsvragen werd langzaam maar zeker beantwoord en mijn respect groeide.

Het leven is geen strijdtoneel meer; ik ga nu meer mee met de stroom van het leven en heb het levensplezier hervonden. Het leven is tenslotte die leerzame, vreugdevolle speeltuin en een mooi podium om mijn eigen ‘kunsten’ te vertonen en niet die van anderen. Om mijn eigen deugden, ik noem ze liefkozend zielskwaliteiten, in te zetten. In mijn dagelijks en werkzaam leven pas ik de 5 strategieën van het Deugdenproject toe. Vooral ‘Neem tijd voor rust, ontspanning en reflectie’. Ik doe dat door te mediteren en dagelijks de natuur in te trekken omdat ik weet dat het zo heilzaam is. En vooral door te genieten!

Door de stilte blijf ik in contact met mijzelf, hoor ik het fluisteren van mijn hart en ziel en word ik iedere keer verwonderd door de synchroniciteit in het leven.

Bestel deugdenkaarten of het boek Adempauze via de webwinkel

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina