25 april, 2016

Enthousiasme

Enthousiasme

Reflectievragen bij de deugd Enthousiasme:

Waar word jij enthousiast van? Wat brengt je enthousiasme je? Wat ontneemt je van jouw enthousiasme?

Een deugd is effectief als die in het midden ligt. Welke deugden kunnen je enthousiasme aan weerszijden ondersteunen, om het juiste midden te vinden?

Vorige week werd ik door een magazine geïnterviewd over wat me motiveert om intensief met deugden te werken. Goede vraag! Het antwoord is: enthousiasme!

Ik ben ‘eenvoudigweg’ nog steeds heel enthousiast over de deugden. Het kwam veertien jaar geleden op mijn pad. Het triggerde me. Ik paste het toe en merkte het effect. Daardoor raakte ik meer en meer enthousiast. Ik voelde meteen, dat ik iets bijzonders te pakken had, en pakte het verder op. En zo werk ik er nu nog steeds mee. Intuïtief. Zonder vooropgezet plan. Vooral met plezier.

Kijken door een deugdenbril geeft een wereld van verschil. Het is met aandacht kijken, mensen (inclusief mezelf) echt zien, waardoor zijn meer tot hun recht komen, hun recht kunnen krijgen.

Het leven is leren, de deugden zijn de lessen. Zo ervaar ik dat nog altijd. Wat deugden betreft, is een mens nooit uitgeleerd. Het is denk ik daarom, dat deugden mij  duurzaam boeien. Het is geen hype of eendagsvlieg. Het is een levenshouding, die elk jaar dat ik me er meer in oefen zich nog ontwikkeld en tegelijkertijd vanzelfsprekender wordt.

Met enthousiasme deel ik m’n ‘deugdenontdekkingen’. Via de deugd van de week, Facebook, de website www.hetdeugdenspel.nl en de diverse deugdenboeken en deugdenkaarten die ik samen met andere ‘deugden-enthousiastelingen’ creëer. Zoals een magazine onlangs schreef: ‘zowel visueel als tekstueel, tot in de puntjes verzorgd’.

Het gedachtegoed verder ontwikkelen, de toepasbaarheid verbeteren, m’n eigen deugdenontwikkeling en het delen met anderen zijn allemaal ‘brandstoffen’ die mijn creativiteit steeds weer voeden en mijn enthousiasme opnieuw ontsteken.

Een heel enkele keer ben ik ontmoedigd, bijvoorbeeld door kritiek of tegenslag, en ‘kan ik even geen deugd meer zien’. Echt waar, dat gebeurt. Maar dat is vaak maar heel tijdelijk. Niets of niemand kan mijn enthousiasme voor de deugden helemaal doven!

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina