11 juli, 2016

Flexibiliteit

deugd-flexibiliteit

Reflectievragen bij de deugd Flexibiliteit:

In de vakantieperiode kunnen dingen anders gaan dan je hoopt. Het weer kan tegenvallen, of een huisje is niet zo idyllisch als het op de website leek, je komt in de file, of de onderlinge verwachtingen blijken uiteen te lopen. Er kunnen zich allerlei situaties voordoen die vragen om een flexibele houding. Een moment van rust en reflectie kan je daarbij helpen:

  • Welke situatie kun jij vooraf al bedenken, die in deze zomer(vakantie) om je flexibiliteit zal vragen? Op welke manieren kun je daarbij je flexibiliteit inzetten? Welke andere deugden kunnen je daarin ondersteunen?
  • Hoe ervaar jij mensen in je omgeving die het moeilijk vinden om flexibiliteit in te zetten? Welke deugden tonen zij met hun gedrag? (M.a.w. wat kan hun intentie zijn?) Hoe kun je met hen omgaan? Wat vraagt dat van je?
  • De vakantie is ook bij uitstek een gelegenheid om gewoontes te doorbreken. Welke gewoontes heb jij / hebben jullie waar je in de vakantie (tijdelijk) van af kunt stappen? Welke gewoontes wil je / willen jullie, ook in je vakantie, wel blijven hanteren, omdat je er veel waarde aan hecht?
  • Kijk in de vakantie met een deugdenbril. Benoem het als je flexibiliteit in gedrag ziet. Benoem het ook als jij behoefte hebt aan flexibiliteit. Gebruik evt. de deugdenkaart om de eigenschap toe te lichten. Met kinderen kun je Het Deugdenspel of De Deugdenvriendjes daarbij goed gebruiken.
  • Maak er een spel van, door vragen te stellen zoals hierboven of: ‘Kun je ook teveel flexibiliteit hebben?’, ‘Welke deugden brengen een teveel aan flexibiliteit in evenwicht?’, ‘Voor welke sporten heb je flexibiliteit nodig?’, ‘Op hoeveel manieren kun je een ei bereiden?’ (Koken, bakken, klutsen, rauw, alleen het wit of het geel, met ham en kaas, met groente, enzovoort…)
  • Welke spreuken ken je, die over flexibiliteit gaan? Bijvoorbeeld: ‘Go with the flow’.
  • Hoe ziet flexibiliteit eruit? Teken of schilder een mooie spreuk, die je eraan herinnert om nu en dan flexibiliteit in te zetten.

Wat betekent de deugd van deze week voor jou? Laat je een reactie achter op Facebook?

6a00d834516a5769e201a73dd63073970d

 

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina