28 augustus, 2017

Flexibiliteit

deugd-flexibiliteit

Gastblog bij de deugdenkaart Flexibiliteit

Jolanda Kranenburg is coach/trainer, yoga en meditatiedocent bij Terra Nova.

Reflectievragen:

  • Wat vraagt momenteel flexibiliteit van jou?
  • Op welke manier heb jij in je leven flexibiliteit ‘moeten’ inzetten?
  • Welke nieuwe mogelijkheden heeft flexibiliteit je gebracht?
  • Hoe houd jij je lichaam en je geest soepel en in vorm?

In mijn persoonlijk leven heeft het versterken en inzetten van de deugd flexibiliteit ‘levensreddend’ gewerkt. Op 32 jarige leeftijd verloor ik plotseling mijn man. Mijn dochter was toen nog maar 2,5 jaar oud. Slechts een paar jaar later diende zich opnieuw een onverwachte situatie aan, toen er voor mijn dochter geen plaats meer bleek te zijn in het regulier onderwijs.

In Yoga vond ik de mogelijkheid, om mij te kunnen ontspannen en het verlies van mijn man te leren aanvaarden. De wekelijkse yogalessen bleken voor mij de juiste vorm van therapie. In 2012 besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding tot Deugdenyogadocent. Het was een jaar, om nooit te vergeten. De kracht van de deugden gecombineerd met Yoga is enorm. Ik ervaar het als een ‘gouden sleutel’.

Ik ben nog elke dag dankbaar, dat ik destijds deze keuze gemaakt heb en de deugden heb mogen ontdekken. Nu werk ik dagelijks met een periodedeugd die ik meestal in meditatie ‘kies’. De periodedeugd heeft een zichtbare plek in mijn werkruimte.
Een deugd komt voor mij tot leven wanneer ik de deugdenkaart meerdere keren aandachtig lees. Ik voel de zinnen en affirmaties en er ontstaan gedachten over de te vormen yogales. Zorgvuldig kies ik asana’s (yogahoudingen) die, in dit geval, flexibiliteit bevorderen. Bij deze deugd werk ik voornamelijk met asana’s die de ruggengraat versoepelen. Een houding als de Camel Ride stimuleert de aanmaak van het synoviaal gewrichtsvocht en zorgt daarmee voor het behoud van soepelheid.

Tijdens het uitwerken en het inoefenen van de yogales ervaar ik het versterkend effect van deze deugd ook in mijn dagelijkse leven. In mijn praktijk, waarin ik werk vanuit een holistische visie, laat ik klanten de periodedeugd voelen tijdens een holistische behandeling, een bemoedigend gesprek of in de yoga. Het blijft waardevol te ervaren wat deugden doen, voor mijzelf en voor de mensen om mij heen.

Het kleine meisje van 2,5 destijds is inmiddels 19! Mede dankzij het inzetten van vele deugden tijdens het opvoeden, heb ik haar thuis kunnen laten wonen. Ze heeft nu een vaste baan en vindt steeds evenwichtiger haar eigen levensweg.

Wanneer ik kijk naar het spreekwoord ‘van de nood een deugd maken’ zou ik willen zeggen: ‘Ja, doe dat vooral’. Want zo slaag je erin, om van de diepste pijn een ware harte-kracht te maken.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina