15 oktober, 2018

Flexibiliteit

Gastblog bij de deugd van de week flexibiliteit

Gastblogger van deze week is Marrit Postma, tekstschrijver en –corrector bij Woordprikkels www.woordprikkels.nl

Op de momenten dat ik me niet goed meer kan concentreren of mijn focus weg is, trek ik vaak even een deugdenkaart in de app of op de website. Deze geeft me vaak weer wat motivatie of een andere kijk op dingen en daarna kan ik vaak weer aan de slag. Afgelopen zomer kwam de Zomerdeugden challenge op mijn pad en heb ik meegedaan aan het creatieve schrijven bij de deugden. De verschillende vormen van schrijven bij de deugden lieten mijn creativiteit weer stromen. Het is ook weer eens heel wat anders dan het schrijven en corrigeren van zakelijke teksten. Ik denk dat ik vaker creatief ga schrijven aan de hand van deugden, het is een goede inspiratiebron.

Flexibiliteit is voor mij een belangrijke deugd. Voor mij is zzp’er zijn al een vorm van flexibiliteit, ik heb de vrijheid om zelf te kiezen wanneer en waar ik werk en wat ik doe. Ik vul mijn leven dus flexibel in, door de ene keer teksten na te kijken en de andere keer webpagina’s te schrijven. De ene keer ga ik in de bibliotheek werken, de andere keer op een flexwerkplek of thuis. Soms kies ik ervoor om een paar dagen tijd te besteden aan andere dingen en werk ik maar een half uurtje. Als ik dan toch nog een tekst krijg probeer ik hem binnen 2 dagen terug te sturen. Teksten die op vrijdag binnenkomen blijven wel liggen tot maandag, omdat ik ook graag weekend heb.

Door mijn slechte zicht (ik ben slechtziend door de oogziekte LOA/LHON) ben ik vaak  afhankelijk van openbaar vervoer om bij een (netwerk)bijeenkomst te komen. Soms zijn andere ondernemers die ook gaan zo flexibel om een stukje om te rijden en mij mee te nemen, maar op andere momenten pak ik de bus. En als ik dan op de terugreis een bus mis kan ik altijd nog een stuk gaan wandelen, want flexibiliteit is ook lenigheid van de spieren en in beweging blijven.

Flexibiliteit staat voor mij soms zelfs gelijk aan aanpassingsvermogen. Niet alleen van mijn kant, maar soms ook van klanten. Het feit dat ik weekend heb, betekent dat zij moeten wachten tot maandag.

Reflectievragen:

  • Waarin ben jij deze week flexibel?
  • Waar zou jij je kunnen aanpassen aan de omstandigheden?
  • Wanneer heb jij je voor het laatst aangepast aan een situatie die anders verliep dan verwacht en reageerde je flexibel?
  • Hoe merk je flexibiliteit bij anderen op?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina