24 oktober, 2016

Gelijkmoedigheid

gelijkmoedigheid

Reflectievragen bij de deugd Gelijkmoedigheid:

“Een deugd die ik als hoogsensitief persoon wel wat vaker wil inzetten,” schrijft Esther Bergsma, gastblogger van deze week:

Gelijkmoedigheid is met kalmte reageren op lastige situaties. Je niet overmatig laten beïnvloeden door lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en emoties, maar je onrust op afstand te houden. Juist dat zou mij kunnen helpen. Als ik op een feest of netwerkborrel ben, raak ik makkelijk overspoeld. Omdat ik gevoelig ben voor prikkels komen de muziek, stemmen en onverwachte geluiden hard bij mij binnen. Soms hoor ik de persoon met wie ik praat niet eens meer. Ik voel tevens de emoties van de aanwezigen. Als ik verdriet bespeur, onzekerheid of boosheid dan buitelen mijn gedachten over elkaar heen. Ik analyseer de situatie en denk snel dat ik zelf de oorzaak van die emoties ben. In gedachten geef ik mezelf op m’n kop en ben al helemaal niet meer met mijn aandacht bij het gesprek dat ik voer. Wat zou het fijn zijn als ik daarin wat gelijkmoediger kan zijn en zoals de kaart zegt:

  • Mijn geest vrij houdt van voorkeur en afkeur en van denken in termen van goed of slecht;
  • Kan aanvaarden wat ik niet kan veranderen;
  • Kalm blijven en aanwezig, wat er ook gebeurt;
  • In balans blijven.

Ik denk dat de oplossing zit in deze zin: ‘Je weet je boven de situatie te plaatsen, deze te begrijpen en te overzien’. Alle prikkels, gedachten en emoties sleuren me soms mee in een negatieve spiraal. Door boven die gewaarwordingen te staan en alleen te observeren dat ik ze heb, krijgen ze minder vat op mij. Ik signaleer dat ik gedachten heb, maar ik ben niet mijn gedachten. Ik kan zelf beslissen wat ik er mee doe. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Zijn de emoties die ik ervaar van mezelf of van een ander?;
  • Kan ik daar iets aan veranderen?;
  • Is het mijn verantwoordelijkheid?;
  • Welk inzicht krijg ik als ik mezelf boven de situatie plaats?;
  • Wat heb ik nodig om kalm te blijven of worden?;
  • Wat heb ik nodig om in de situatie aanwezig te blijven?

Met deze vragen laat ik mijn talent om prikkels te signaleren en analyseren niet doorschieten in overspoeld raken door emoties en gedachten. Overprikkeld zijn, wat zoveel hoogsensitieve mensen dagelijks meemaken, helpt niet bij het bewaren van kalmte. Door bewust bezig te zijn met de deugd gelijkmoedigheid hoop ik wel die balans te houden.

Drs. Esther Bergsma is gecertificeerd (bedrijfs)counsellor en begeleidt mensen in haar praktijk ‘WerkZorgCombinatie’. Ze is expert op het gebied van hoogsensitiviteit (Licensed by Elaine Aron ©) en auteur van Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals. Kijk voor meer informatie  www.hoogsensitief.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina