31 juli, 2017

Gratie

DeugdenkaartGastblog en reflectievragen bij de deugd gratie:

Door Annemarie Diekman, kunstenaar creatief coach/therapeut,  www.annemariediekman.com / Instagram @annemariediekman of mail adiekman@gmail.com om een afspraak voor creatieve coaching te maken.

  • Wat betekent gratie voor jou? Tip: maak een mind-map van de deugd, noteer zoveel mogelijk woorden die met gratie te maken hebben.
  • Wanneer ervaar jij een gevoel van ‘in flow zijn’? Wat doe je dan (niet)? Hoe of wanneer geraak je in zo’n ‘toestand’?
  • Hoe, of waar, of op welke manier, kun je gratie in je leven verwelkomen en integreren?

Gratie betekent voor mij:

Lenige, vloeiende souplesse met sensitief gevoel voor ruimte, zelfbewust, soepel, zacht, flexibel en sterk in eigenheid en flow. Een galante uitnodiging naar mezelf en anderen. Dat is waar ik me graag mee verbindt. Gratie, dat ruimte geeft aan mezelf en daaruit volgend aan de ander die evenzo de ruimte neemt en uitgenodigd wordt helder, zuiver en zelfbewust te leven.

Ik leef graag in gratie. En gun iedereen gratie. Toch is vaak het tegenovergestelde voelbaar: een weerstand, een muur. Soms is dat iets fysieks zoals een stijve rug. Of de muur speelt zich af in belemmerende gedachten, zoals twijfel, of onzekerheid.  Ook kan de gratie haperen bij de ander, bij de mensen om ons heen, en dat kan invloed hebben op de eigen gratie. Het bewust voelen van weerstand van mijzelf of anderen, en dat te erkennen, geeft gratie een duidelijkere stem waardoor gratie zich weer vrijer kan bewegen. Erdoorheen of naartoe ademen, gedachten loslaten of het bij de ander laten: dit proces helpt om eigen gratie weer op te kunnen pakken.  Gratie is voor mij dan ook een keuze.

Als kunstenaar en als creatief coach, therapeut werk ik graag met ‘flow’;  de vrije intuïtief creatieve gevoelige kant waar gratie welig tiert. Flow is als vanzelf, met hoofd, hart en handen. Een continue stroom waar je op mee lift, op de non stop energiestroom. Graag voor mij zonder specifiek doel en zonder de wil die iets wil. ‘Het’ laten gebeuren, ‘het’ laten opkomen, de verrassing en daar dan in kunnen meegaan. Ik volg haar op de voet, verlies haar niet uit het oog.

Gratie is wel een spier die ik heb moeten trainen. Want voor mij was zonder vooropgesteld doel iets doen of maken in eerste instantie ondenkbaar. Doelloos heeft voor veel mensen een negatieve bijsmaak. Net zoals bijvoorbeeld ‘niets doen’ en ‘je vervelen’. Maar creativiteit en gezonde ideeën krijgen de ruimte wanneer er geen vooropgezet plan is. Het belangrijkste daarbij is, om de impuls oordeelloos te verwelkomen. Dat alles er mag zijn, maar dan ook echt álles wat zich laat zien, wat naar boven komt drijven en wat de zintuigen ervaren. Dit is een heel helpend proces om beelden expressief neer te zetten. De deugd gratie is daarbij heel liefdevol en helend.

Met een gracieuze buiging sluit ik hiermee af en dank ik Annelies voor haar uitnodiging te schrijven over hoe ik gratie ervaar en meemaak.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een heerlijk zomerboek

 

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina