02 juli, 2018

Gratie

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Gratie:

Gastblogger van deze week is Cis Groen, wijkcoach, Deugdenyogadocent en Deugdenbegeleider. In haar eigen praktijk in Oude Wetering helpt zij vrouwen met eczeem lichter te leven www.ziziz.nu 
Reflectievragen:
  • Hoe zorg jij voor een dagelijkse adempauze waardoor je letterlijk en figuurlijk weer lucht krijgt en een smile op je gezicht? Door een boek te lezen, te wandelen in de natuur, het nemen van een warm bad, een paar keer diep te ademen of…?
  • Waar word jij blij van? Wat geeft je energie?

Gratie? Dat is toch iets dat door de koning aan een gevangene wordt verleend? Of bedoelen ze het gracieuze van een prima ballerina? Dat is wat ik dacht, toen de deugdenkaart ‘Gratie’ werd uitgedeeld tijdens een Deugdenyogales. Maar daar had het helemaal niets mee te maken. Of toch wel?

De afgelopen dagen voelde ik me moe en, gelukkig maar een dag, lag ik met griep geveld op bed. Als ik het zo om me heen hoor, ben ik niet de enige.

Met mijn overvolle agenda, een hoofd vol taken en verplichtingen, jonglerend met verschillende rollen verrast de moeheid en het ziek voelen me niet helemaal. Ik negeer ook al langer dat stemmetje dat me influistert om niet alleen te geven, maar ook te ontvangen en voorrang te geven aan ontspanning. Dus tja, wie niet luisteren wil, moet voelen…

In het Engels worden mensen ‘human beings’ genoemd, maar misschien is ‘human doings’ beter. We moeten van alles, hebben ellenlange to-do-lijsten, werken onszelf over de kop of we gaan gebukt onder schuldgevoel of angst. Het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Dat we nooit goed genoeg zijn. Dat als we gas terugnemen of meer rusten, de boel in elkaar stort. Dus rennen we door. Net zo lang tot we vast komen te zitten, ons gevangen voelen of uitgeput.

Herken je het? Dan is het tijd om jezelf gratie te verlenen, uit die zelfgebouwde gevangenis te komen en met gratie te leven. Lichter te leven, misschien zelfs dansend door het leven gaan. En daarmee niet te wachten tot de zomervakantie. Maar gewoon nu, elke dag.

De deugd gratie herinnert me eraan dat de ‘momenten van gratie’, zoals Linda Kavelin-Popov het in haar boek ‘Adempauze’ zo mooi noemt, broodnodig zijn én blijven. Tijd waarin je niets hoeft te doen, tijd om weer tot leven te komen, je te ontladen, je te her-inneren en simpelweg te zijn. Dat heeft nu mijn prioriteit. Wat trouwens niet betekent dat ik helemaal niks meer doe of alleen nog maar apathisch voor me uit ga zitten staren.

Het is veel meer dat wat ik doe, dat ik dat bewust doe. Met aandacht, rust en liefde voor mezelf. Dat ik geniet van wat ik doe. Luisterend naar en vertrouwend op mijn intuïtie. Als ik luister naar dat zachte stemmetje in plaats van het te negeren, weet ik wanneer wat te doen en wat te laten. Dat voorkomt heel veel overbodig handelen, want als ik het aan mijn mind overlaat dan heeft alles prioriteit. De mind, of het ego, wil direct reageren, direct handelen en dat maakt dat we soms te snel of te voorbarig handelen, iets doen wat niet nodig is. Dat kan problemen opleveren die voorkomen hadden kunnen worden met geduld en bewuste aanwezigheid.

‘Luister naar je eigen wijsheid, want die vertelt je wat belangrijk is. ‘Alleen als onze geest kalm is en we voelen dat we alle tijd hebben, zullen we de verstilde momenten gewaarworden waarop onze innerlijke wijsheid ons vertelt wat we moeten doen,’ schrijft Linda Kavelin-Popov hierover in haar boek Adempauze.

Voor haar is leven met gratie dat je je met heel je hart overgeeft aan het ritme van iedere dag en je voegt naar wat op die dag realistisch en haalbaar is. ‘Het is het beoefenen van de krachtige deugd tevredenheid, het is een daad van overgave in de vorm van dankbaarheid. Overgave is niet hetzelfde als opgeven. Overgave betekent dat je de dingen accepteert zoals ze zijn. Het betekent dat je inziet wat mogelijk is en vertrouwt op wat op je weg komt. Het betekent dat je in de pas loopt met het tempo van die dag, wat er ook gebeurt.’

Daar elke dag weer opnieuw voor kiezen is voor mij gratie. Zonder jezelf ‘op je kop te geven’ dat het ‘weer niet gelukt is’. Gratie betekent ook vergeving. Dus vergeef jezelf en weet:

‘Iedere ochtend als we wakker worden, hebben we weer vierentwintig splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk.’ – Thich Nhat Hanh

Hartegroet Cis

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina