06 maart, 2017

Hoffelijkheid

hoffelijkheidBlog en reflectievragen bij de deugd Hoffelijkheid:

Gastblogger van deze week is Eline Ruinemans, Coach & Adviseur. Eline begeleidt mensen en organisaties in verandering, vanuit haar passie voor gastvrijheid, filosofie & creativiteit. Lees meer via haar site www.elineconsult.nl

Eline: “Wat is er al en wat vraagt de nieuwe situatie? Vroeger was het bijvoorbeeld gastvrij om een telefoonboek bij de receptie van een ziekenhuis of hotel te hebben. Nu biedt een WIFI code meer soelaas. Ik zet de deugdenkaarten in om teams te helpen hun  kwaliteiten en talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Vragen die ik stel zijn bijvoorbeeld:

  • Welke deugden heb jij in je om gastvrij te zijn?

De één is zorgzaam en behulpzaam, terwijl een collega juist de deugd bedachtzaamheid en geduld inzet. Met bedachtzaamheid en goed luisteren kun je inspelen op de wens  van een gast. Het (er)kennen van elkaars deugden helpt, om vanuit wisselend perspectief in te spelen op de wens van een klant of gast. Zo ontstaat Gastvrijheid nieuwe stijl.

  • ‘Hoffelijkheid’, wat betekent dat eigenlijk? Hoe kunnen we het toepassen?

Terwijl we in een team in de zorg deze deugd verder onderzoeken, ontstaat een ‘deugdenmindmap’. Hoffelijkheid heeft te maken met gastvrijheid, behulpzaamheid, creativiteit, dienstbaarheid, tact, inlevingsvermogen, respect en vooral: een glimlach en waardering (de deugd van vorige week).

De meest hoffelijke, misschien ook hachelijke, situatie die ik mij herinner, stamt uit de tijd dat ik hotelmanager was in Londen. Een Japanse hotelgast arriveerde door een  vertraagde vlucht midden in de nacht, om de volgende ochtend zijn verloofde te ontmoeten.

“Sir, I have one question, I need flowers for her. Yellow flowers. Can you get them for me?” De nightmanager, niet voor één gat te vangen, keek eens goed rond. In de lobby stonden met name witte en roze bloemen. Maar in het park… “Sir, I will see what I can do for you. I will do my utmost.” De gast ging vermoeid maar hoopvol naar zijn kamer.
De nightmanager sloop met schaar en al in zijn pinguïn pak het park in om, heimelijk midden in de nacht, Regents’ Park te bevrijden van een enorme bos narcissen.
De volgende ochtend werden de yellow flowers, freshly cut, op hoffelijke wijze aangeboden aan meneer, die deze verrassende vorm van gastvrijheid bijzonder kon waarderen!

Het woord Hoffelijkheid hoor ik tegenwoordig niet zo vaak meer, terwijl deze vorm van welgemanierdheid, soms slim & stout, in een nieuw jasje, juist gewaardeerd wordt.

Reflectievragen:

  • Wat betekent Hoffelijkheid voor jou?
  • Hoffelijkheid doet denken aan ‘iemand het hof maken’, wat tamelijk ouderwets klinkt. Hoe zou jij hoffelijkheid nu omschrijven?
  • Welke deugden zet jij in om met aandacht naar iemand te luisteren of iemand aangenaam te verrassen?
  • Welke andere deugden passen er volgens jou bij Hoffelijkheid?
  • Wanneer heb jij voor het laatst hoffelijkheid ervaren?
  • Vind je jezelf hoffelijk?

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina