08 januari, 2017

Hoop

Reflectievragen bij de deugd Hoop:

Durf jij jezelf toe te staan om te wanhopen?
Waar hoop jij op?

Door gastblogger van deze week: Harriët Geuzinge, professional organizer bij Coachingspraktijk Geuzinge www.coaching-geuzinge.nl

‘Een hoop verzamelen en dan bergen verzetten.’ stond er op een mooi kaartje dat ik vorig jaar in de bus kreeg. Grappig en toepasselijk op mijn werk als opruimcoach.

In veel situaties zien mensen door de bomen (een hoop spullen en chaos) het bos niet meer. Hun hoop op overzicht en rust in het hoofd is vervlogen.

Hoop: de wens, het verlangen iets te bereiken. Vol verwachting. Het woord hoop roept bij mij een hoop verschillende associaties op.

In mijn werk nodig ik mensen uit om juist het gevoel van wanhoop en hopeloosheid te onderzoeken en naar binnen te keren. Wat moet van jezelf? Durf je je over te geven aan je hopeloos en je wanhopig te voelen?

Daar is moed voor nodig. We zijn zo gewend om onze gevoelens te onderdrukken.

Vaak willen we (zeker hulpverleners en coaches) graag dat het beter met iemand gaat, zonder even stil te staan bij ongewenste gevoelens. Door deze  gevoelens te onderzoeken kunnen we contact maken met onszelf.

‘’Het is een buitengewone tegennatuurlijke gewoonte van ons om precies het tegenovergestelde te doen dan wat wij voelen. Voelen wij ons lusteloos, dan gaan we op zoek naar bevlogenheid. Voelen wij ons bevlogen dan gaan wij op zoek naar afleiding. Het omgekeerde is natuurlijker, prettiger, gezonder en effectiever. Voel je je bevlogen, vier dan het leven en voel je je mat zoek dan de stilte. Juist om naar binnen te keren ervaren we de stilte. Durf je over te geven aan het gevoel van hopeloos voelen.

Sta jezelf toe om zomaar zonder op de toekomst gericht rond te hangen. Ga lanterfanten. Wees even zonder doel. Van hieruit maak je verbinding met jezelf en neem je leiding over jezelf. Je neemt de verantwoordelijkheid terug voor je pad.” Marinus Knoope. De ontknooping

Dat is het startpunt van mijn coachingstrajecten. Het is prima als iemand in chaos wil leven als dat oké is voor henzelf. Dan laten we het voor wat het is. Als iemand erachter komt dat hij of zij toch vat wil krijgen op spullen dan is het tijd voor actie: kleine stapjes, aanmoediging, steun, vertrouwen en veel geduld, want veranderen kost tijd.

Als vanzelf komt dan de wens, het verlangen en dus de hoop op een overzichtelijk huis en een opgeruimd gemoed.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

 

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina