17 september, 2018

Inlevingsvermogen

Gastblog bij de deugd van de week inlevingsvermogen

Lucienne Ritzen is energetisch business coach en vertrouwensmentor, eigenaar van Ritz&.

Inlevingsvermogen daar ben ik een kei in. Ik voel hoe mensen een mail naar mij schrijven. Ik zie hoe men achter pc of laptop zit te typen. Dat dus. Raar maar waar.

Hoe zit het met jouw inlevingsvermogen? Voel je met anderen mee, heb je begrip, medelijden of oordeel je? Je inleven in een filmpersonage gaat makkelijk. Een antwoord of advies voor een ander heb je meestal snel paraat. Want onze gedachten kunnen heel veel tegelijk regelen.

Ik betrap mezelf er dikwijls op dat ik (te)veel naar de buitenwereld gericht ben. Waarom eigenlijk?

Anderen aandacht schenken is heerlijk. Maar niet wanneer jij jezelf daardoor te kort doet. Het vraagt om moed om ook inlevingsvermogen toe te passen op jouw eigen verlangens en wensen.

Vraag jezelf eens af hoe jouw leven eruit ziet wanneer jij het leven van je dromen zou leven.

  • Hoe voelt dat voor jou?
  • Waarom focus je niet jouw energie en aandacht daarop?
  • Leef jij je voldoende in, in het leven van jouw eigen dromen?
  • Geef jij jezelf wel oprechte aandacht?
  • Problemen van anderen oplossen is vaak makkelijker. Besteed je ook aandacht aan zelfreflectie en je eigen dingen?

Vaak willen we eigen dingen niet voelen omdat daarmee pijn, verdriet en onmacht naar boven komen. Dan kan het veiliger zijn om voor anderen te denken. Je met anderen te bemoeien.

Maar dan mis je ook positieve gevoelens en positieve energie. Bedenk eens hoe heerlijk het is wanneer je gevoelens van vreugde, veerkracht en verwondering ervaart?

Bij mij zit reflecteren op deugden in mijn DNA, de deugdenkaarten liggen bij mij overal: thuis en op mijn werk, ik deel ze met vreugde royaal uit.

Als coach maak ik dankbaar gebruik van de kaartenset bij een oefening die ik ‘Mijn Innerlijke Kompas’ heb genoemd. Cliënten ontdekken via deze oefening hun eigenwaarde aan de hand van de deugden die ze al heb ingezet in hun leven. Vaak ben jij je er helemaal niet bewust van, over welke kwaliteiten, eigenschappen en talenten je beschikt.

Bewustwording van de deugden in jezelf en in anderen. En de waarde van het naar elkaar uitspreken van de deugden die je in elkaar ziet. Dat is de grote meerwaarde van werken met deugdenkaarten. Ook dit heeft met inlevingsvermogen te maken. Het zien wat de ander nog niet (durft) te zien.

Inlevingsvermogen verbindt je hoofd met je hart. Inlevingsvermogen verbindt onze harten onderling.

Ik wens je een ontspannen week toe, Lucienne Ritzen

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

 

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina