17 april, 2017

Integriteit

integriteitGastblog en reflectievragen bij de deugd Integriteit:

Gastblogger van deze week is Marijke Mesdag. Sociaal wetenschapper, gericht op onderwijs, persoonlijke groei en ontwikkeling. Actief bij WerkWiel Wageningen: www.werkwiel.wordpress.com

Een paar jaar geleden kreeg ik via via een deugd van de week nieuwsbrief van Uitgeverij ACT on Virtues toegestuurd. Ik heb me erop geabonneerd en nu stuur ik zo af en toe zelf een deugdenblog door naar een ander. Elke week is het weer leuk om een kaart te ontvangen en de blogs met vragen te lezen.

Onlangs gaf ik bij WerkWiel Wageningen een workshop onder de titel ‘Moed en geluk’. Na afloop dacht ik, hierover zou ik een deugdenblog willen schrijven. Ik zocht contact met Annelies die blij verrast reageerde. Moed was vrij recent geweest, maar er waren wel andere deugden waar ik me aan mocht wagen. De eerste deugd die in aanmerking kwam was integriteit. Na enige aarzeling ben ik hiermee aan de slag gegaan.

Ik heb de kaart uitgebreid gelezen en mijzelf de vraag gesteld: welke zin van de omschrijving van de deugd zou ik voor mijzelf verder willen uitdiepen? Ik vond twee zinnen: ‘Integriteit is je innerlijke betrouwbaarheid’ en ‘Je streeft naar het evenwicht tussen rechtschapenheid en mildheid voor anderen en voor jezelf’.

Ik vond de zin over innerlijke betrouwbaarheid wel verrassend. Hoe vaak sta ik daar eigenlijk bij stil? En, zorg ik daarin goed voor mijzelf? Het betekent voor mij ook dat ik afspraken aan mijzelf nakom, rechtvaardigheid toon naar mijzelf en respectvol en eerlijk ben tegenover mijzelf. En daarin dan ook mildheid toon. Ik ga hier de komende tijd voor mijzelf eens meer op letten.

Nadenkend over integriteit kwam ook naar boven dat het best lastig is, om jezelf te beoordelen op integriteit. Ik vind het makkelijker om over iemand anders te zeggen dat hij of zij integer is, dan dit over mijzelf te zeggen. Als iemand mij integer noemt voel ik mij enerzijds gevleid, en tegelijkertijd ook wat ongemakkelijk. Het legt een soort last op mijn schouders, doordat ik mij dan meteen afvraag of ik die waardering wel voldoende waarmaak.

Dat brengt mij op de volgende vragen om deze week zo nu en dan eens over na te denken en met anderen over in gesprek te gaan.

  • Hoe integer ben jij in je gedrag en communicatie?
  • Hoe reflecteer je op je eigen integriteit?
  • Hoe ga jij in gesprek over jouw integriteit in de verschillende omgevingen waarin jij actief bent?
  • Hoe kun jij je eigen integriteit versterken?

Ik vond het erg leuk en leerzaam om een blog te mogen schrijven. Het heeft me uitgenodigd om nog actiever met de deugd bezig te zijn.  Het schrijven heeft me ook geholpen om tot verdieping te komen.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina