14 augustus, 2017

Inzicht

Gastblog bij de deugdenkaart inzicht

Chantal van TorenChantal van Toren werkt als casemanager Werk & Inkomen bij een gemeente en heeft daarnaast haar eigen praktijk als luisterkindwerker en spiritueel coach. Ze is vindbaar op www.facebook.com/praktijkchantaltoren en via www.chantaltoren.com

Reflectievragen:

  • Wat was jouw laatste inzicht?
  • Wat heb je ermee gedaan?
  • Hoe kwam dat inzicht tot je?
  • Hoe komen inzichten meestal tot jou?

Wat zegt dat nou eigenlijk, inzicht? Voor de een betekent het jezelf verrijken en verdiepen door mooie inspirerende boeken te lezen. Een ander gaat verschillende cursussen en workshops doen, of volgt opleidingen op het gebied van spirituele ontwikkeling die persoonlijke groei en inzicht beloven. Er zijn zoveel manieren om inzicht op te doen. Sommige mensen zijn een leven lang druk met het zoeken naar die heilige graal.

Ook ik heb lang gedacht dat ik inzicht alleen kon verwerven door meer te leren. Altijd op zoek naar iets nieuws, naar het volgende puzzelstukje. De een na de andere interessante cursus, opleiding en workshop diende zich aan, en nog steeds komen er nieuwe en interessante zienswijzen op mijn pad.

Het verschil is echter, dat ik tegenwoordig even stop om te voelen wat het betekent, voor ik ergens inspring.

Wat gaat dit mij brengen? Heb ik dit echt nodig? Hoe ver ben ik zelf al? Heb ik werkelijk nog meer nieuwe informatie nodig, of weet ik voor nu voldoende en is het zaak om naar binnen te keren, om de diepte in en te gaan ervaren wat het met me doet?

Is het tijd om zelf met de materie aan de slag te gaan, niet alleen rationeel en beredenerend, maar juist voelen, ervaren en de stilte opzoeken, zodat de subtiele signalen opgemerkt kunnen worden?

Dat laatste krijgt steeds meer de ruimte. En de afgelopen maanden heeft dit tot resultaat gehad dat ik juist nu meer inzicht heb dan ooit.

Inzicht ontstaat niet door beredeneren en filosoferen. Nee, echt en diepgevoeld inzicht, dat beklijft en kan integreren in je leven, ontstaat pas wanneer je met hart en ziel kunt ervaren wat het met je doet.

Bijvoorbeeld door een gesprek met iemand waarin je tot in je hart geraakt worden. Door een vriend, coach of collega. Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je iemand op zielsniveau herkent en dat je je met elkaar kunt verbinden. Dan pas kom je in die flow en gaan de inzichten stromen.

In mijn optiek draait het erom hoe open je staat voor het leven, en of je voorbij je eigen kaders durft te kijken. Ben je bereid om het nieuwe een kans te geven en met een open blik te kijken naar wat er feitelijk gebeurt? In dat geval kan je perspectief veranderen, als een caleidoscoop die bij elke draai nieuwe vormen laat zien.

In mijn praktijk (ik ben luisterkindwerker en spiritueel coach) komen mensen die met dezelfde thema’s worstelen als waarmee ik bezig ben. Want zo werkt energie: we worden aangetrokken tot diegene die een snaar bij ons raakt, en als leraar of leerling ben je dan voor even met elkaar verbonden.

Elke afstemming die ik schrijf en elke sessie die ik doe, leveren ook mij nieuwe inzichten en ‘aha’ momenten op.

Bij consulten gebruik ik vrijwel altijd inzichtkaarten voorafgaand aan de behandeling, als hulpmiddel om een thema te verhelderen en samen te kijken waar de aandacht naartoe mag. Het blijft verwonderlijk dat altijd de juiste kaart voor die persoon aan bod komt. Vaak confronterend door een spiegel voor te houden, maar vooral ook troostend en bemoedigend. Doordat iemand geraakt wordt en zichzelf herkent, komt er ruimte voor inzicht.

Dat is ook hoe een luisterkindafstemming werkt: door naar iemand te luisteren op zielsniveau, komt aan bod wat iemand diep vanbinnen echt wil en welke obstakels hij of zij daarbij ervaart. Door dat te benoemen, en door de oplossingen die vanuit de persoon zelf komen, ontstaat er zoveel inzicht, dat gedrag en overtuigingen losgelaten kunnen worden om te transformeren.

Pas als je inzicht hebt kun je veranderen, vaak alleen al door te beseffen dat je altijd een keuze hebt.

 

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een heerlijk zomerboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina