16 juli, 2018

Kalmte

Gastblog en reflectievragen bij de deugd van de week

Gastblogger van deze week is Emy Kremers-van der Vorst, Qigongdocent en 5-elementen voedings-adviseur in haar TCM praktijk www.chinenguden.nl en www.qigongreizen.nl

Goedemorgen beste lezer, leuk dat je mijn blog leest. Ik hoop je hiermee te inspireren.

Kalmte is onze hectische levens een schaars goed. Tegenwoordig razen we van hot naar her. Menigeen neemt dit razende tempo óók mee op vakantie. Naar een bestemming ver weg, alle highlight willen zien, vervoersmiddel in – vervoermiddel uit, zoveel mogelijk foto’s, selfies en filmpjes maken. Dat kan genieten zijn, maar vaak is het hoofd alweer bij de dag erna. Het wordt overspoeld met indrukken, en raakt boordevol. De deugd kalmte is dan ver te zoeken…

Er zijn maar weinig mensen die in hun zomervakantie echt kalm en ontspannen kunnen zijn. ‘Zijn’ is oefenen. Maar hoe doe je dat?

Mijn tip is heel eenvoudig: gewoon gaan zitten.
Op een stoel of een kussentje, beide is oké.
Leg je handen op elkaar op je buik.
Laat ze rondom je navel een naar links draaiende, cirkelende beweging maken. Visualiseer een magnetisch energieveld onder je handen. Het heeft de vorm van een cirkel.
Voel ‘die radar’ in je buik.
Mogelijk voel je die niét meteen.
Mijn gouden regel is dan om te vertragen…
Alleen vanuit vertraging kun je verbinding maken met je interne radar.

En zo werkt dat ook in het leven: als je levenstempo te hoog is, zul je niet alleen de verbinding met jezelf, maar óók de verbinding met je omgeving verliezen. Dan kan een deugd, zoals kalmte, zich letterlijk en figuurlijk niet ontwikkelen. Maar andere deugden ook niet. Daarom: vertraging is de sleutel om deugden te ontwikkelen!

Mensen om je heen voelen het, of je in verbinding bent met jezelf of niet. Je kunt (vaak opgelegd door jezelf) kalm reageren terwijl je vanbinnen onrust voelt of zelfs razend bent. Is je binnenwereld en buitenwereld niet congruent, dan is dat merkbaar. Ga zelf maar eens na, hoe en wanneer je dit ervaart.

Kalmte dient voelbaar te zijn in elke cel en in elke vezel. Alleen in je hoofd kalmte creëren, daar red je het niet mee!

Graag stel ik je een paar vragen om kalmte bij jezelf te toetsen:

  • Wanneer uitte jij de laatste keer kalmte, maar voelde dat van binnen heel anders?
  • Ga zitten (op stoel of kussentje) en ga in je gedachten terug naar dat moment.
  • Masseer je buik, zoals beschreven. Kun je het energieveld – dat ik ‘je radar’ noem – voelen? Laat het zijn en masseer het zachtjes. Voel je verschil?

Pak deze week (en in je vakantie) dagelijks een moment voor jezelf, om kalmte van binnenuit – vanuit je radar – te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat je op die manier de relatie met jezelf en met je omgeving kunt verbeteren!

Graag tot ziens en een kalme en ontspannen vakantie toegewenst,

Een ♥ groet, Emy

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina