19 maart, 2018

Kracht

Gastblog en reflectievragen bij de deugd kracht:

  • Wat kan jouw kracht geven? Wat heb jij hiervoor nodig?
  • Hoe erg vind jij het als je even niet krachtig bent? Wat doet dat met jou en hoe reageer jij erop?
  • Wat vind jij van hulp vragen? Is dat een kracht of juist een zwakte?
  • In welke situatie verlies jij kracht, mis jij kracht of kom jij kracht tekort?

Gastblogger van deze week is Jannet Poppe, Intuïtief-, Hoogsensitiviteits- en Deugdencoach bij Fijngevoeligzijn, www.fijngevoeligzijn.nl

Kracht is je innerlijke vermogen om wat er op je pad komt aan te kunnen. Je houdt vol, ook als je op de proef wordt gesteld. Hoe mooi is het dat deze week kracht centraal staat, nadat we vorige week van Uitgeverij ACT on Virtues de deugdenkaart doorzettingsvermogen kregen.

We ervaren denk ik allemaal wel eens momenten dat we het moeilijk vinden om door te zetten, in een privésituatie of in werk. Dat we het even allemaal niet meer weten. Dat we geen kracht voelen, moe zijn en denken dat volhouden niet meer lukt.

Als sensitief zelfstandig ondernemer wordt mijn doorzettingsvermogen regelmatig op de proef gesteld. Ik voel mij dan minder krachtig. Het geloof en het vertrouwen, in mijzelf en in mijn onderneming, zijn dan tijdelijk zoek.
Begin vorige week bijvoorbeeld. Ik voelde me lichamelijk niet zo lekker, de ene afspraak na de andere werd afgezegd. De dingen liepen anders dan ik had gepland en gehoopt, …..en natuurlijk gebeurde er nog veel meer…

Reflecterend op deze verschillende situaties ben ik voor mezelf gaan kijken en voelen wat ik op dat moment nodig had. Welke deugd kan me helpen? Wat zou bijvoorbeeld mijn jaardeugd ‘Kracht’ hierin voor mij kunnen betekenen? De affirmaties die ik bij mijn jaardeugd uitzocht waren: ‘Ik heb de kracht om vol te houden’ en ‘Ik treed problemen en uitdagingen met vertrouwen en volharding tegemoet’.
Oké, kracht was dus wat ik nodig had, maar hoe kon ik mijn kracht hervinden en weer laten groeien?

In mijn begeleiding als deugden- en HSP coach help ik hooggevoelige vrouwen om hun sensitiviteit te accepteren en hiermee beter om te gaan. Om hun sensitiviteit te zien als een kracht; niet als een last.  Ik help HSP-ers bij de ontwikkeling van een levensstijl die het beste bij ze past. Wat ze dan aan inzicht krijgen is (om een voorbeeld te noemen) dat verandering van gedrag tijd kost, dat dit geduld om geduld vraagt. Dat zachtmoedigheid, liefde en compassie voor zichzelf helpend kunnen zijn bij het veranderen van gedragspatronen.

En dat is precies wat ikzelf nodig had vorige week: geduld, zachtmoedig zijn en compassie hebben met mezelf. En acceptatie, dat het niet erg is om het zo nu en dan moeilijk te hebben. Om met mildheid te beseffen dat lastige dingen, pijn en verdriet ook bij het leven horen. Dat alles er mag zijn. Ik werd me er weer eens bewust van, dat sensitieve mensen dingen dieper verwerken en doorvoelen. Dat ze daar aandacht en tijd voor nodig hebben.
In het begin van de afgelopen week liepen de dingen bij mij niet minder fijn om het mij moeilijk te maken, maar om mij te helpen groeien. Want daar waar pijn is en waar het moeilijk gaat, daar zit juist de kans op groei. Door die ervaring en aanvaarding kun je leren om veerkrachtiger te worden en lichter te leven.

Dat is ook wat Brené Brown zo mooi in haar boeken beschrijft: ‘De kracht van kwetsbaarheid is dat je de moed hebt om niet perfect te willen zijn’ en ‘De waarheid is dat vallen pijn doet. Het is de kunst om moed te houden en de weg omhoog te vinden. Het duurt vaak een poos voor je weer zover bent’. Kortom: dat je je eigen verhaal onder ogen durft te zien.

Dat onder ogen zien van mijn eigen kwetsbaarheid kwam voor mij ook naar voren tijdens het ontmoetingscafé dat ikzelf maandelijks organiseer. Het thema was doorzettingsvermogen en ik deelde mijn eigen verhaal  Ik stelde mij kwetsbaar op door te vertellen dat ook ik, professional op het gebied van hoogsensitiviteit en deugdencoach, het soms moeilijk heb. Dat ik ‘ook maar gewoon mens ben’. Dat luchtte op en werd gewaardeerd. Ik voelde me na afloop veel krachtiger. Dit is waar ik het allemaal voor doe. Liefde, betrokkenheid, verbinding en zingeving delen.

Van daaruit kon ik loslaten en weer verder. Voelde ik weer de moed om door te gaan. Had ik weer het vertrouwen dat alles goed zou komen. Had ik weer de kracht om door te zetten en voelde ik dat ik de uitdagingen van mijn leven weer aan kon.

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina