13 augustus, 2018

Kwetsbaarheid

Gastblog bij de deugd van de week kwetsbaarheid

Door zomerblogger Anne-Marie Netten, gepensioneerd onderwijzeres. Zie ook anne-marienetten.blogspot.nl

Al wandelend met de hond dacht ik na over het woord ‘reinheid’. In mijn gastblog ontstond de verbinding tussen deze deugd en de deugd van de week, kwetsbaarheid.

Een paar jaar geleden kreeg ik een nieuw meisje in de klas. Ze zag er onverzorgd uit: lange, vette haartjes, een gat in haar  spijkerbroek en een veel te kort T-shirtje. Om haar kleding hing een walm van sigarettenrook.

Maar wat ik óók zag, was een heel kwetsbaar meisje, met grote bange ogen. Bang voor al het nieuwe wat op haar af zou komen. Zou ze voelen, dat ze anders was dan haar groepsgenootjes?

In haar ogen mocht ik haar ziel ontmoeten, dwars door haar vuile, onverzorgde uiterlijk heen. Een heel mooi meisje, hunkerend naar zorg, liefde en vooral aandacht.

Ik voelde geen weerstand om haar aan te raken: in dit geval dus letterlijk en figuurlijk. Ze heeft mij voor altijd aangeraakt. Voor mij heeft reinheid door dit meisje een ander perspectief gekregen.

Reflectievragen m.b.t. reinheid en kwetsbaarheid:

  • Welke betekenis heeft reinheid voor jou?
  • Hoe kijk jij naar mensen die er ‘anders’ uitzien (bijvoorbeeld gescheurde kleren, vlekken) of mensen die een nare geur met zich meebrengen?
  • Durf jij je kwetsbaar op te stellen?
  • Ben je ook wel eens gekwetst door je ‘te open’ op te stellen?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina