18 april, 2016

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Reflectievragen bij de deugd Kwetsbaarheid:

Wanneer is kwetsbaarheid een deugd? Wanneer kun je deze eigenschap inzetten? Wanneer is het onverstandiger? Welke deugden zijn nodig om je kwetsbaarheid op een veilige manier ruimte te kunnen geven?

De tekst op de deugdenkaart Kwetsbaarheid lezende, realiseer ik me dat deze deugd kan raken.

Als ik zelf terugdenk aan een situatie waarin ik me kwetsbaar opstelde, dan herinner ik me in eerste instantie bovenal teleurstelling en schaamte. Want ik kreeg – pats boem – de kous op de kop. De emoties die ik daarna doormaakte waren (afwisselend) gevoelens boosheid, onbegrip en me bedrogen voelen. Ik had nota bene, door me kwetsbaar op te stellen, het uiterste van mezelf gegeven! Liefde, openheid, moed, behulpzaamheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen ingezet… Hoe wreed is het dan, om ‘afgestraft’ te worden?

Na verloop van tijd kon ik de situatie relativeren. Ik kon de reactie die mijn kwetsbaarheid had opgeroepen deels begrijpen en deels bij de ander laten, accepteren. Door mijn intentie te waarderen in deugden herstelde ik van de situatie. En nu ik er op terugkijk, en andere keren dat ik mezelf blootgaf, voel ik dankbaarheid en trots. Wat heeft mijn kwetsbaarheid, de zachte kracht, mij tot een veer-krachtig mens gemaakt! En wat heeft die ook vaak verbinding gegeven… Muren doorbroken…

Wat is het leermoment?

Mijn leermoment: kwetsbaarheid kunnen tonen vraagt om veilige grenzen. Wanneer er wederzijds respect en vertrouwen is, dan kan  kwetsbaarheid een deugd zijn. Als die twee ‘voorwaarden’ er niet zijn, dan zou ik er persoonlijk denk ik niet (weer) voor kiezen om kwetsbaarheid in te zetten.

Hoe schat je dat in, of een deugd in een situatie een deugd is?

De denkers uit de oudheid kozen vier Kardinale Deugden: Wijsheid, Rechtvaardigheid, Matigheid en Moed als veilige grenzen. Volgens hen zijn deze deugden de spil/kern waar het om draait. Ze zijn belangrijk, omdat ze in elke andere deugd verondersteld worden.
In de praktijk betekent dit, dat een deugd effectief is in een situatie, als je de betreffende deugd samen met de vier kardinale deugden inzet.

Kwetsbaarheid tonen is deugdzaam, mits in combinatie met wijsheid (is het verstandig?), rechtvaardigheid (doe je er jezelf of een ander recht mee of onrecht?), matigheid (handel je vanuit innerlijke ‘gematigheid’ of ‘emotioneel’?) en moed (bijvoorbeeld om het onaangename te durven uitspreken).

Wanneer je hier meer over wilt lezen, kan ik je dit artikel aanraden: ‘Een beschouwing over de vier kardinale deugden verstandigheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid,’ door dr. A.A.M. Kinneging, docent rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Boekentip: de moed van imperfectie

Een expert op het gebied van kwetsbaarheid is Brené Brown. Ze is professor aan de Universiteit van Houston waar ze meer dan twaalf jaar onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze schreef de bestsellers ‘De moed van imperfectie’ en ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en is bekend van haar TEDTalk die meer dan twintig miljoen keer is bekeken.

scale.rb

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina