29 augustus, 2016

Matigheid

matigheid

Reflectievragen bij de deugd Matigheid:

Iedere dag is een goede dag. Zou het niet heerlijk zijn als we iedere avond voor het slapengaan vanuit het diepst van ons hart zouden kunnen zeggen: ‘Dit was een goede dag’? (uit het boek Adempauze; door Linda Kavelin-Popov)

Als je teveel dingen wilt doen, en te hoge verwachtingen hebt – van jezelf of anderen – kan het gevoel ontstaan van ‘altijd tekort schieten of tijd te kort komen’ of ‘alles voor iedereen zijn’. Je raakt verdwaald in het B.O.S. van Beklemming, Oververmoeidheid en Schuldgevoel. Het gebeurt soms binnen no time. Zo willen we na de zomervakantie, en al die heerlijke zomerdeugden, natuurlijk niet beginnen. Vandaar de keuze voor Matigheid.

Psss… je hoeft deze vragen niet allemaal te doen. Bescherm jezelf tegen overmaat 🙂

 • Neem je genoeg tijd voor rust? Of is je batterij dikwijls leeg. Wat zijn goede rustmomenten voor jou, je gezin, je klas…? Linda schrijft in het boek ‘Adempauze’: neemt pauze vóórdat je moe wordt.
  Kijk eens wat bij je/jullie past. Zodat die momenten (om je batterij op te laden) er niet bij inschieten.
 • Waar wil je de komende week, of weken, je tijd aan besteden? Wat heeft prioriteit? Wat kan later?
 • Is het nodig dat de kinderen én op dansles én op turnen én op scouting zitten? Of kun je keuzes maken; hen helpen met kiezen? Waar hechten jullie waarde aan? Misschien kiezen jullie voor ‘samen aan tafel eten’, i.p.v. rekening te houden met alle clubjes en sporten waar de kinderen gebracht en gehaald moeten worden. Bespreek het met elkaar. Wat is gewenst en wat is haalbaar?
 • Wanneer je de neiging hebt om alles meteen en wel nu te willen aanpakken, denk dan eens na, hoe je die bezigheden zo kunt plannen dat het ‘leuk’ blijft.
  Linda schrijft in haar boek: ‘Plan je tijd zorgvuldig in. Geniet! Geniet!’
 • Juist als je geen tijd hebt, werkt het vaak goed om ‘alle tijd’ te nemen. Dit klinkt paradoxaal. Maar tijd nemen voor bijvoorbeeld een gesprekje, met een kind of een collega, kan juist rust in je dag brengen. Het kan je zoveel voldoening geven (schuldgevoel besparen), dat de rest van je activiteiten je daarna gemakkelijker af gaan.
  Linda schrijft in haar boek: ‘Zet mensen op de eerste plaats.’
 • Minder is meer. Hoe resoneert deze zin bij jou? Heb je de neiging om jezelf teveel te belasten? Wat (welke deugd?) drijft je hiertoe? Wat zijn jouw verslavingen? Hoe kun je jezelf begrenzen tegen overmaat? En, hoe kun je naar anderen duidelijkheid scheppen wat jouw grenzen zijn? Welke deugden kun je daarbij inzetten?

Heb een fijne dag!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina