07 mei, 2018

Moed

Gastblog en reflectievragen bij de deugd van de week Moed:

Gastblogger Manon Ossentjuk, helpt vrouwen, tijdens/na een roerige periode, bij het terug vinden van ontspanning, harmonie en ruimte in hun huis, hoofd en hart: www.manon-ossentjuk.nl

‘Het vraagt moed om te groeien en te worden wie je diep van binnen bent.’

  • Waar kun jij deze week moed bij gebruiken?
  • Waar zou jij moed voor willen verzamelen? Bedenk iets kleins, of iets groots. Wat kan een eerste stap zijn?
  • Waar heb je in het verleden moed voor verzameld? Wat was je eerste stap?
  • Wat heeft je moed je opgeleverd?
  • Wat hoop je dat moed je gaat brengen?

Enkele maanden geleden startte ik opnieuw met het begeleiden en adviseren van Carlijn. Ze was 12 jaar geleden plotseling weduwe geworden, op 33 jarige leeftijd. Ze bleef achter met drie kleine kinderen. De jongste was 10 maanden oud. Het verliezen van haar partner maakte dat ze al die jaren vooral in de overlevingsstand leefde. Op het moment dat ik bij haar kwam wilde ze graag meer ruimte en orde. Er was zoveel chaos in haar huis en vooral in haar hoofd. Ik begreep wat ze bedoelde, terwijl ik om me heen keek en een huis vol stapeltjes en kinderspullen zag. Ze wist niet waar ze moest beginnen.

Ik maakte een plan van aanpak voor haar en we begonnen. Ik hielp mee, want alleen zou ze nooit beginnen. Door het stellen van vragen over haar spullen, zou ze duidelijkheid krijgen over wat ze wilde houden en wat weg mocht.  Na een half uur trok in een nieuw laatje open en ze rende naar de tuin. ‘Het is te veel, ik kan het niet. Ik voel me helemaal benauwd worden.’ De paniek was echt in haar ogen te zien. Dit was geen goed plan. Ik heb gezorgd dat de la weer overzichtelijk was en ben gestopt.

We namen afscheid om vervolgens vier jaar later de draad weer op te pakken. Ze wilde zo graag een fijn huis om zich heen, waar ze nu eindelijk kon ontspannen en ook nieuwe stappen kon zetten. Ze was er aan toe. Het heeft veel moed van haar gevraagd om opnieuw  de stap te zetten en mij om hulp te vragen. Dat deed ze niet echt graag, hulp vragen.  De  moed heeft ze omgezet in daden om samen het huis stapje voor stapje bij langs te gaan. Zo creëerde ze weer ruimte in haar fijne huis. Muren werden geschilderd na 25 jaar en ze ging weer echt genieten van wat er nu op haar pad kwam, zelfs een nieuwe liefde. Ook daar had ze nu letterlijk en figuurlijk tijd en ruimte voor.

Het leuke was dat ik een paar dagen voor onze samenwerking een kaart had getrokken uit de deugdenkaarten. Dat was ‘moed.’ Terugkijkend realiseerde ik me hoe zeer deze kaart van toepassing was voor mijn klant en ik heb het met haar gedeeld. Ze was verheugd en vol goede moed ook.

Ik werk veel met vrouwen 40-55 jaar met allerlei overganssituaties. Mocht je meer willen weten stuur me gerust een bericht: www.manon-ossentjuk.nl/contact

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina