18 december, 2017

Naastenliefde

Naastenliefde

Interview en reflectievragen bij naastenliefde

De afgelopen week hoorde ik een bijzonder verhaal, dat ik graag met jullie deel. Omdat het me zo verwarmde en inspireerde.

Jacoline werd uitgenodigd door een Stichting die in Jordanië  Syrische vluchtelingen opvangt en begeleidt. De vluchtelingen ontvangen van de voor deze stichting werkzame  ‘mantelzorgers’ een eerste ‘levenspakket’. De vrouwen doen dit vrijwilligerswerk al sinds 2011. Je kunt je voorstellen, dat de vermoeidheid intussen is toegeslagen. Er is zoveel ellende, en zo weinig wat je kunt doen. De vrijwilligers zitten dicht tegen een burnout aan en dat begint ook door te werken in hun gezinnen.  Jacoline verzorgde voor hen enkele workshops, geïnspireerd door het boek ‘Adempauze’ van Linda Kavelin-Popov. Dat boek had ze afgelopen zomer in handen gekregen, toen ze na een ingrijpende operatie enkele maanden rust moest nemen. Sindsdien is het als het ware haar bijbeltje.

Jacoline vertelt me via een Skypegesprek:

“Het leek me belangrijk dat deze mantelzorgers eerst hun eigen tank weer zouden vullen. Tijdens de eerste workshop hebben we geschilderd, en ik zag de vrouwen tot rust komen. Ze waren ervoor heel druk met elkaar aan het kakelen. Na het schilderen kwam er ruimte voor een workshop over het terugvinden van je kracht. Geïnspireerd door verhalen over krachtige vrouwen in de Bijbel (Ruth, Naomi, Martha, Maria) vroeg ik hen om deugden bij elkaar en zichzelf te noemen, en daarna, ook bij hun gezinsleden. De deugdentaal is zo’n eenvoudige manier om in het dagelijkse leven een stukje positiviteit terug te brengen. Het was voor hen heel waardevol te herkennen wat er aan de hand was – de lege tank – en te leren dat je die met bemoedigende taal en een rustgevende, verbindende activiteit weer kunt vullen

Het geven van de workshop heeft mij ook kracht gegeven. Ik was van tevoren erg gespannen, ik wist niet of ik het kon. Maar toen bedacht ik om iets met hen te gaan doen wat ik zelf graag doe: schilderen. Ik ben helemaal geen kunstenaar, maar ik schilder al enkele jaren en ik journal en handletter sinds dit voorjaar. Voor iemand die nooit iets creatiefs (meer) doet, ben ik een stapje verder en kan ik anderen wat leren.

De workshop gaf me zoveel zelfvertrouwen, dat ik ook ‘Ja’ durfde te zeggen, toen de dames me vroegen om óók voor de vluchtelingen te spreken. Een groep van ongeveer 40 vluchtelingen, mannen en vrouwen, allemaal moslims, had zich verzameld in een kerk. Ik sprak met hen over de cirkel van liefde en respect tussen man en vrouw. En ook over het verschil tussen respect en gehoorzaamheid. De meest vrouwen droegen een nikab waardoor ik alleen hun ogen zag. Maar wat kunnen ogen spreken, ik voelde me heel vertrouwd met hen.”

Jacoline straalt als ze verslag doet van haar reis. Ik zie haar zelfvertrouwen en voel haar vreugde, over het overwinnen van haar angst en dat ze ervoor de mensen in Jordanië heeft kunnen zijn, door simpelweg zichzelf te zijn en haar eigen verhaal door te geven.

Reflectievragen:

  • Wat heb jij anderen te bieden? Wat kun jij mensen leren? Kun je een activiteit bedenken? Iets waar jij net een stapje verder in bent, wat voor anderen van waarde kan zijn? Misschien kun je iets verzinnen voor de kerstdagen, of als goed voornemen, voor het nieuwe jaar? Jacoline’s verhaal laat zien dat een eenvoudig initiatief zowel anderen als jouzelf zelfvertrouwen kan geven.
  • Focus de komende week extra op deugden. Welke deugden kun je bij je naasten benoemen, zoals vrienden en familie die je tijdens de kerstdagen ziet? En welke deugden zie je bij onbekenden? Denk bijvoorbeeld aan buschauffeurs, conducteurs, bedienden in de horeca, mensen die je tegenkomt, die tijdens de kerst doorwerken.
  • Bedenk dat je met een focus op deugden – i.p.v. irritatie over wie er niet leuk doet, of wat er niet goed gaat tijdens de kerstdagen – een veel milder gevoel bij jezelf kunt creëren. Als je deugden die je opmerkt bij anderen benoemt – in het licht zet – kun je deze sfeer van aandacht en waardering doorgeven.

Ik wens jou en je naasten heel fijne kerstdagen!

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina