26 juni, 2017

Nuchterheid

Gastblogger bij de deugd van de week is…

… Lian Kingma-Walter, paardencoach, begeleidster bij het Deugdenproject™ en docent Deugdenyoga. Lian helpt en begeleidt mensen meer bewust te worden van eigen krachten en hierdoor met meer tevredenheid, zelfvertrouwen en kracht in het leven komen te staan. Zie ook www.eac-outofthebox.nl.

Lian:

Nuchterheid… Eigenlijk is dit voor mij altijd een beetje een beladen woord geweest. Ik toon niet zo maar mijn enthousiasme, ik blijf kalm en laat mij niet gauw meeslepen. Mensen reageren hier soms op: ‘Tjonge, wat reageer je weer nuchter’, alsof ik geen gevoelens heb! Het woord nuchter wordt ook nog wel eens gebruikt voor fantasieloos en saai. Fantasieloos en saai? Ik?

Ook al werk ik al een aantal jaren met deugden, ik had deze kaart nog nooit met veel aandacht gelezen.

Ik herken in nuchterheid de basishouding die ik inzet als coach. Als je nuchter bent, kun je objectief zijn en laat je je niet meeslepen door je gevoelens.

Als coach help ik een coachee met het vertalen van wat hij/zij zegt naar deugden. Bijvoorbeeld, wanneer een coachee ontdekt dat hij wat vriendelijker zou willen zijn, vraag ik: ‘Hoe en wanneer zou je vriendelijkheid kunnen inzetten?’ en ‘Welke deugden zouden je daarbij kunnen helpen?’ Of, ik laat een kaart uit de set van 100 deugdenkaarten trekken en vraag: ‘Op welke wijze zou deze deugd je kunnen helpen?’
Prachtig om te zien hoe pakkend en verhelderend deugden kunnen zijn. Hoe zij kunnen helpen bij het reflecteren en hoe zij ook diep kunnen raken.

Lian KingmaDaarnaast geef ik een tweedaagse basisdeugdencursus speciaal voor Paardencoaches. Ik integreer in deze training de deugden en de 5-strategieen van het Deugdenproject binnen de Paardencoaching. Binnen de kudde is het kuddegedrag van levensbelang. Dat maakt dat paarden zeer goed zijn in het aanvoelen van wat er in de kudde omgaat, of deze kudde nu uit paarden of uit mensen bestaat: het paard reageert wanneer woorden, gevoelens en daden niet congruent zijn. Dat is het moment dat er een coachvraag ontstaat, bij een (minimale) reactie van het paard. Deze reactie wordt objectief terug gegeven: ‘Het paard deed een stap achteruit, wat gebeurde daar?’ Deze objectieve observatie helpt de coachee in reflectiemomenten en bij de bewustwording.

En wanneer ik dan een prachtig inzicht bij iemand zie ontstaan, dan blijf ik kalm en geniet van het succes. Soms komt dat inzicht niet (direct). Dan relativeer ik de situatie en aanvaard de situatie zoals die op dat moment is (mooie zinnen op de kaart nuchterheid!)

En zo zet ik als coach nuchterheid in mét passie en vanuit mededogen 🙂

Reflectievragen:

  • In welke situaties zou nuchterheid jou kunnen helpen?
  • Hoe sluit je aan bij mensen die enthousiast en begeesterd zijn?
  • Kun je tegelijkertijd nuchterheid en passie in de praktijk brengen?

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

 

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina