16 mei, 2016

Onbevangenheid

Onbevangenheid

Reflectievragen bij de deugd Onbevangenheid:

Ongeveer vijf jaar oud. Met vriendinnetjes Pinksterbloemen plukken, er boeketjes van maken en deze voor een dubbeltje verkopen aan de bejaarden. Met veel succes! We kregen bovendien snoepjes en koekjes!

  • Hoe lang is het geleden dat jij zonder schroom ergens op af ging?
  • Wat kun jij deze week met open blik op je af laten komen?
  • Wat of wie weerhoudt jou ervan om vragen te stellen en ideeën te opperen?
  • Wat kan je helpen om je schroom te laten varen en je inspiratie te laten stromen?

De wit met groene Fluitekruid langs kleine weggetjes, luidkeels gekwaak van kikkers, de geur van een diepje, vlindertjes en ooievaars… Dit alles en meer bracht diverse jeugdherinneringen naar boven, zoals met Pinksteren de verkoop van boeketjes Pinksterbloemen, verpakt in krantenpapier. Emmers vol hadden we geplukt. Een zeer succesvol handeltje. Onbeschroomd belden we aan bij de bejaardenhuisjes. Waar bejaarden de deur nog onbeschroomd open durfden te doen, in die tijd…

Ik heb het geluk gehad dat ik ‘buiten’ ben opgegroeid. We speelden veel in de weilanden, bij slootjes en ‘buiten’ het gezichtsveld van onze ouders. Herinneringen om te koesteren. Wat was het leven overzichtelijk, en wat was ik bevoorrecht, de rust en onbevangenheid die ik uit m’n kinderjaren heb meegenomen.

De laatste zin om de kaart is voor mij een bevestiging van wat me nu lukt. Om autonoom te zijn, m’n eigen pad te volgen: ‘Met onbevangenheid creëer je voor mezelf en anderen ruimte voor creativiteit en ontwikkeling.’ Dit is wat ik de afgelopen jaren verder heb ontwikkeld, bedenk ik me, als ik de deugdenkaart lees. Ik heb de deugd Rekening houden met (alles en iedereen, van nature mijn kwaliteit) meer in balans gebracht,  met Onbevangenheid. Mijn creativiteit heeft daardoor ruimte gekregen, is weer meer gaan stromen. Dit besef geeft me vreugde en sterkt mijn zelfvertrouwen.

Wat betekent de deugd van deze week voor jou? Laat je een reactie achter op Facebook?

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina