19 september, 2016

Ondernemingszin

ondernemingszin

Reflectievragen bij de deugd Ondernemingszin:

Vandaag hoorde ik een lied van Paul van Vliet: ‘Ik ben zo vaak opnieuw begonnen’. Luister je even mee?

Ik vond het wel toepasselijk bij de deugd van deze week, ondernemingszin. Die heeft, zoals de meeste deugden, twee kanten:

Ik denk aan nieuwe initiatieven en uitdagingen, die ontstaan vanuit enthousiasme en creativiteit… Ben je een pionier of voortrekker, dan zal je ondernemingszin sterk ontwikkeld zijn. Tegelijkertijd kan een teveel aan ondernemingszin ook vermoeien en zelfs zo demotiveren dat er juist niets meer uit je handen komt.

De deugd van vorige week (doelgerichtheid) kan je helpen om keuzes te maken. Je hoeft niet al je ideeen (meteen) in de praktijk te brengen.
En de deugden van de weken daarvoor (dienstbaarheid en matigheid) passen daar ook zo mooi bij.

Op de deugdenkaart ondernemingszin worden ook de deugden vertrouwen, creativiteit en verantwoordelijkheid genoemd. Samen met de eerder genoemde deugden, vormen ze een heel mooi setje, om een koers voor jezelf te bepalen die duurzaam vol te houden is.

Dan nu de reflectievragen: (een leuke oefening!)

  • Wat zegt de deugdenkaart ondernemingszin jou? Welke zin ervan kun je deze week goed gebruiken?
  • Als je hier wat meer tijd aan wilt besteden nodig ik je uit om bovengenoemde deugdenkaarten naast elkaar te leggen, en van elke kaart 1 zin over te nemen die je de komende maanden kan inspireren en steunen.
  • Welke samenhang zie jij tussen bovengenoemde deugden?
  • Wat houd je ondernemingszin in balans (in het midden, dus dat het niet doorslaat naar vermoeidheid of stress, van alles ‘moeten’ van jezelf?

 

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina