12 november, 2018

Onthechting

deugdenkaarten

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Onthechting

Gastblogger deze week is Lisette van Offeren van Zielskwaliteiten. Lisette begeleidt mensen met vragen op gebied van zingeving en vitaliteit, www.zielskwaliteiten.nl

Hè, hè! Poeh, Poeh! Een onvervalste Nederlandse mantra. Ik gebruik hem vaak in mijn yogales om spanning lekker los te laten. Vorige week koos ik voor mijn yogales de deugd onthechting; loslaten is immers een thema wat hoort bij herfst. Maar “loslaten” hoe doe je dat? Een yogales leent zich goed voor het oefenen in loslaten. In yogahoudingen komen soms emoties naar voren. Emoties die we liever wegstoppen en niet willen voelen. Op de yogamat is er geen ontkomen aan. Je leert doorvoelen, accepteren dat de emoties er zijn en ze dan los te laten met een uitademing van vrede en acceptatie. Dàt wordt bedoeld met omarmen…

Hetzelfde geldt voor onze gedachten. Hoe houden zij ons in hun greep? In mindfulness en meditatie oefenen we onthechten door onze gedachten nieuwsgierig, zonder oordeel waar te nemen, aanvaarden dat gedachten komen en gaan en ze ook weer los te laten.

Het opruimen van je overvolle zolderkast is ook onthechting. Haal al je spullen er maar eens uit! Kijk hoe groot en ruim je kast is. Maak hem lekker schoon. Voel je de energie al stromen? Wist je dat je huis een afspiegeling is van je ziel? Bekijk de berg spullen en kies bewust wat jou nu vreugde geeft; die spullen kun je behouden. Spullen die hun rol hebben vervuld kunnen weg in dankbaarheid, liefde of vergeving. Elders opslaan is vastklampen en geeft onrust.

Zo kwam ik mijn oude visitekaartjes tegen. “Wilde ik ze behouden omdat ik daar nog mijn identiteit aan ontleen?” Ik realiseerde mij toen dat sommige spullen mij belemmeren in mijn persoonlijke groei. Ze hoorden bij de persoon die ik was en niet bij wie ik Ben. Hè, hè! Dat ruimt op!

  • Aan welke overtuigingen klamp jij je nog vast?
  • Welke deugd heb jij nodig om onthechting in te zetten?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina