17 juli, 2017

Onthechting

deugdenkaarten

Gastblog en reflectievragen bij Onthechting:

  • Wat houd jij krampachtig vast?
  • Verplaats je telkens weer je (pijn)grens?
  • Zet jij een komma, waar je eigenlijk een punt wilt zetten?

Gastblogger van deze is week is Lucienne Ritzen, vertrouwensmentor en energizer, www.energieontstopper.nl. Zij gebruikt de deugdenkaarten bij haar workshops en individuele trajecten. De getrokken kaart blijkt nooit toevallig te zijn en geeft inzicht in de dingen die spelen en biedt een prachtige opening om mee aan de slag te gaan.

‘Energie liegt niet…’ Dat is een spreuk die ik voor mezelf en naar mijn cliënten heel vaak herhaal. Het leven is een aaneenschakeling van veranderingen. Op de een of andere manier hebben we daar weerstand tegen. Als je verandering als verbetering kunt zien, is je perspectief meteen anders. Als ervaringsdeskundige op het gebied van veranderingen, zowel zakelijk als ook privé, heb ik geleerd om naar mijn energie te luisteren.

Op de deugdenkaart staat: ‘Laat los en aanvaard wat je niet kunt veranderen’.  Een daarbij passende spreuk is: ‘Verdraag wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt verdragen’.

We zijn geneigd om onze grenzen telkens te verplaatsen: omdat je weet wat je nu hebt, en als je het loslaat je niet weet wat er zal gebeuren. ‘Als je loslaat heb je twee armen vrij’ (Loesje). Soms weet je (on)bewust dat er iets gaat veranderen. Zie het als een elastiekje dat je vasthoudt tussen je vingers. Jij bepaalt wanneer je loslaat. Of je laat nu los, of op een later tijdstip, maar ergens zul je de pijn, het verlies en het veranderingsproces ervaren.

Enkele jaren geleden heb ik mijn min of meer gespreide bedje verlaten om op eigen benen te gaan staan. Van de ene op de andere dag ben ik uit het familiebedrijf gestapt met alle gevolgen van dien: niet alleen mijn inkomen veranderde, ik kreeg ook een andere relatie met mijn familie. Maar soms heb je geen andere keuze dan voor jezelf te kiezen. Energie liegt niet…

Makkelijk was die periode niet. Ik voelde me stuurloos dobberen op de oceaan, maar diep van binnen had ik een rotsvast vertrouwen, dat alles goed zou komen. Ik was trouw gebleven aan mezelf en nam eindelijk verantwoordelijkheid voor mijn leven. Ik had de moed om actie te ondernemen en assertiviteit toe te passen, maar vooral eerlijk naar mezelf te luisteren en verder te gaan met mijn leven.

Mijn levensles:

Zie het leven als een lopend buffet en schep op wat jou energie geeft. Bepaal bewust wat bij jouw leven past. Durf dat wat niet goed gaat, of niet langer bij je past, los te laten, want energie liegt niet…

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een heerlijk zomerboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina