24 september, 2018

Opgewektheid

Gastblog bij de deugd van de week opgewektheid

Marieke is pedagoog, (master)deugdencoach en gediplomeerd handlijnkundige. Haar interesse richt zich op het geestelijk welzijn van mensen, jong en ouder. De twee vragen die ze centraal stelt zijn: Hoe ga je om met dat wat gebeurt op je weg (sociaal, emotioneel of fysiek) en wat betekenen die uitdagingen voor de relatie met je directe omgeving en jezelf?

Over de deugden zegt zij: deugden zijn voor mij als hulpjes onderweg. Deugden kunnen je bemoedigen en sterken. Ze helpen je je balans terug te vinden in het leven. Ze inspireren tot veerkracht en een andere wijze van kijken naar dat wat gebeurt.

OPGEWEKTHEID

Opgewektheid is voor mij als een warm licht dat je uitnodigt dóór te gaan op je weg. Ze heeft voor mij te maken met een diep vertrouwen in het leven én in jezelf: dat je leven ten diepste zin heeft waar je ook gaat of wat daarin ook gebeurt. Soms ervaar je die zin pas achteraf – soms nooit. Je denkt: ‘toen zag ik het niet, maar eigenlijk ben ik blij dat dat gebeurd is, want het was het begin van…’ In dat licht heeft het wel iets om onrust en verwarring in jezelf opgewekt te verwelkomen: ze horen nou eenmaal bij het leven. Ze wijzen erop dat je het leven ten volle be-leeft en dat er iets nieuws in je aan het groeien is. Good for you! Dit besef kan misschien helpen met een opgewekt gemoed daar te zijn waar je bent en te durven voelen wat in je aan de orde is.

Opgewekt zijn heeft voor mij niets te maken met een ‘blij ei’ zijn. Op de deugdenkaart neigt het soms daarnaar, en dat doet deze deugd geen recht vind ik. Maar opgewekte mensen maken wel blij en herinneren je aan schoonheid die, als het ware, om de hoek kan liggen.

Zo schreef Macy Gray het succesvolle lied ‘Beauty in the world’, geïnspireerd als ze werd door het lachen van haar dochter op een dag dat zij juist erg slecht in haar vel zat en zich een mislukking voelde (zie: https://www.youtube.com/watch?v=0qX7ZsxD3Ik) Ze zegt daarover: “I didn’t even know what she was laughing at. I thought ‘at least she’s happy’. And I felt at least I hadn’t failed there, because my daughter’s happy.”

De deugd van deze week is een heel mooie: opgewektheid maakt de wereld in meerdere opzichten lichter!

Ter overdenking: 

  • Wat betekent de deugd ‘opgewektheid’ voor jou? 
  • Ligt deze deugd in je aard of ben je er (nog) niet zo vertrouwd mee? 
  • Wie of wat maakt jou opgewekt? 
  • Wat is voor jou het tegenovergestelde van opgewekt zijn?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina