07 augustus, 2017

Opmerkzaamheid

Gastblog bij de deugdenkaart Opmerkzaamheid:

  • Wat merk jij op als je even gaat zitten en stil bent?
  • Wat zie je, voel je, hoor je of ruik je?
  • Kun jij goed bij je gevoel? Of vind je dat lastig?
  • Wat heb je nodig, of helpt je, om bij je gevoel te komen?

Annie Fabriek (1982) werkt ruim 10 jaar in het basisonderwijs en is een trouwe volger van ‘de deugd van de week’ . In de klas gebruikt ze het Deugdenspel. Tijdens een rondje ‘hart-lopen‘ ontdekten we, dat diverse loop- en/of mindfulness-oefeningen gekoppeld kunnen worden aan één of meer deugden.

Al sinds 2013 kriebelde het bij mij om een eigen bedrijf te beginnen, ik dacht op het gebied van (kinder)coaching, omdat ik in het onderwijs kom. Het duurde nog drie jaar voordat ik mijn ware passie vond: coaching koppelen aan mindful hardlopen: hart-lopen! In de zomer van 2016 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Hart-Lopen.nl.

De laatste jaren ben ik me steeds meer bewust van mijn gedachten en gevoelens: wat ik wil, wie ik ben, wat ik kan en wat me gelukkig maakt. Ik heb een brede interesse in de wereld en wil graag zoveel mogelijk meemaken. Daarnaast houd ik van kortdurende projecten en klussen. Als ik ergens aan begin ga ik voor 100% inzet. Ik weet ook graag wanneer iets weer eindigt. Mijn hardloop-coaching klanten schrijf ik geen ellenlang traject voor. Het is zelfs mogelijk om in één sessie voldoende inzichten te ontvangen, om weer verder te kunnen.

‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’

Wie kent het spelletje niet? Als kind heb ik dat spel met heel veel plezier, ontelbare keren gespeeld. Niet alleen kinderen vinden het leuk om te doen, ook volwassenen kunnen er nog steeds plezier aan beleven. Dat merk ik wanneer ik de deelnemers van één van mijn activiteiten (zie de evenementen in o.a. Almere en Haulerwijk op mijn Facebook) meeneem tijdens een ‘zintuigenloop’. We leggen de aandacht niet alleen bij ons zicht, maar juist ook bij ons gehoor, onze reuk en ons gevoel.

Juist bij dat laatste zintuig, het gevoel, is nog een wereld te ontdekken. Wat voel  je buiten via je tastzin, maar nog veel belangrijker: wat doet dan van binnen met je? Het grootste deel van de tijd zit het gros van ons, mensen, in het hoofd en voelen we ons lichaam niet. Dat maakt het lastig om opmerkzaam te zijn voor lichamelijke signalen. ‘Hoofdmoeheid’ kent bijna iedereen, denk ik. Door in beweging te komen, bijvoorbeeld na een drukke dag, geef je je lichaam de kans om ook moe te worden. Hoofd en lichaam komen in balans. Beweging, zoals hardlopen en wandelen, maakt dat je lichamelijk moe wordt en direct je hoofd leegmaakt. Je voelt je lichaam en adem weer en kunt opmerkzaam zijn op wat je lichaam aangeeft.

Tijdens Runningtherapie en Hart-Lopen in het hier & nu help ik cliënten om zich bewust te worden van hun lichaam; en daar naar te luisteren. Er ook naar handelen is van groot belang. Door de trainingen een-op-een te geven kan ik als trainer opmerkzaam zijn en aanvoelen, wat voor de cliënt op dat moment nodig is.
Ik ben geen ‘drill-instructor’, maar wanneer het kan, laat ik de cliënt zeker de grenzen van het eigen kunnen verkennen en zelfs een kleine stap over de eigen grens gaan. In deze maatschappij zijn we onze grenzen kwijtgeraakt. Overal om ons heen horen we, dat we grenzen moeten verleggen. Maar voordat je je grens kunt verleggen, moet je wel weten waar jouw grens ligt.

  • Tip: ga een uur wandelen of hardlopen en speel het spelletje ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…’ Wissel de zintuigen af: zien, horen, ruiken en voelen. Wees opmerkzaam en laat je verrassen door de omgeving.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een heerlijk zomerboeken

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina