30 januari, 2017

Optimisme

Reflectievragen bij de deugd Optimisme:

  • Wat zie jij altijd als eerste? De moeilijkheden, of juist de mogelijkheden?
  • In welke situatie vind jij het moeilijk om optimistisch te zijn of te blijven?
  • Ga eens voor jezelf na: wat maakt het dan moeilijker optimisme te tonen?
  • Welke deugd kan je helpen om optimisme toe te passen?

Gastblogger van de week is Lucienne Ritzen, vertrouwensmentor en ‘energieontstopper’ bij RITZ&, voor een beter perspectief; www.ritzn.nl

Als puberende moeder heb ik al heel wat fases in mijn leven doorstaan. Ik ben een alleenstaande moeder met twee puberende kinderen. Een deugd als optimisme is bijna een ‘must’.  Ik ga zelf ‘puberend’ door het leven. En, eerlijk is eerlijk, veel heb ik overleeft, omdat ik van nature een positieve instelling heb.

Nog steeds zie ik graag het positieve in situaties. Ook in de mens, en dat brengt me soms ook in de problemen, zeker als puberende moeder die goed gelovig is. En toch, ook al lopen de dingen niet altijd zoals ik zou willen, ik leer van ieder moment, iedere ontmoeting en elke ontwikkeling.

Inmiddels begin ik het leven eindelijk een beetje te snappen. Mijn ervaring tot dusver? Hoe erg een situatie ook moge zijn, het is ergens goed voor. Ook al snap je er op dat moment helemaal niets van. Waarom of waarvoor het jou nu uitgerekend overkomt? Eén ding is zeker: er ligt iets mooiers, beters voor je in het verschiet. Iets dat je nu waarschijnlijk nog niet ziet.

‘Optimisme is de hoop die je de moed geeft om verder te gaan’, een quote, die ik al heel vaak heb herhaald. Een andere favoriete lijfspreuk: ‘Puur is beter dan perfect’. Wanneer je puur bent, wanneer jij jezelf kunt zijn, is dat het allermooiste. Alleen lukt je dat vaak niet. Want als ik het jou vraag: met wie houd jij allemaal rekening? Als puberende moeder gun ik het mezelf steeds vaker, om die dingen te doen die mij goed doen. Om mildheid toe te passen, en vooral ook vreugde toe te laten.

Natuurlijk is het niet leuk wanneer je ’s ochtends ziet dat je een lekke band hebt. Maar, wie weet, kom het nu beter uit dan volgende week, wanneer je een belangrijke afspraak hebt waarbij je op tijd staat. Ieder nadeel heeft zo toch ook zijn voordeel, als je het wilt zien.

Op de Facebook-pagina Puberende moeder post ik iedere donderdag een cartoon met een deugd, afkomstig uit Het Deugdenspel. Gewoon, om bewustwording te creëren (en omdat ik ze zo leuk vind, ik er blij van wordt! We gebruiken deze kaartjes veel in ons gezin).

Mijn deugdentip voor deze week: gebruik je kwaliteit optimisme nog net iets vaker dan je gewend bent, en je wereld wordt een beetje mooier en gemakkelijker.

Bestel Het Deugdenspel via de webwinkel

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina