08 januari, 2018

Ordelijkheid

De deugd van de week is ordelijkheid

 • Hoe sta je er financieel voor?
 • Wat kan je helpen om overzicht te krijgen op je financiën?
 • Waarop kun je besparen?
 • Welke geldverslindende gewoonte wil je veranderen?
 • Waar wil je voor sparen?
 • Waarin wil je investeren?

Januari kan een perfecte maand zijn om orde te scheppen in je financiën. Met het betaalgemak van een pinpas of creditcard geef je ongemerkt soms meer uit dan je wilt. Schrik jij weleens van je banksaldo, van een onverwacht hoge rekening, of van een bericht zoals, ‘helaas zijn we genoodzaakt om in 2018 hogere tarieven te rekenen’?
Het is voor iedereen momenteel ook nog maar afwachten, hoe de eerste loonstrook eruit ziet en welke consequenties maatregelen van het nieuwe kabinet met zich meebrengen.

In haar boek Adempauze; leven in balans, schrijft Linda Kavelin-Popov het volgende over financiën:

“Onduidelijkheid over je uitgaven, oplopende schulden en een ongeorganiseerde financiële administratie vreten energie en zijn een aanslag op je gezondheid. Volgens de feng shui is financiële gezondheid een essentieel onderdeel van ‘energiebesparing’. Als je financiën op orde zijn en je je budget duidelijk afbakent krijg je energie op een diep niveau. Zorgen dat je financiële situatie gezond is, is een spirituele, verantwoordelijke daad – gezonde financiën stellen je in staat adequaat te reageren en geven je een prettig, verdiend gevoel van welbehagen.”

Tips om energie te sparen op geldzorgen:

 • ‘Kijk eerlijk naar je financiële gewoonten. Is geld voor jou een zorg of een zegen?’
  Heb je de neiging om een tijdje zuinig te leven en daarna ineens onnadenkende uitgaven te doen? Geld uitgeven kan heel leuk zijn. Wanneer is het een zorg? Wanneer geeft het vreugde?
 • ‘Te veel geld uitgeven kan een teken zijn dat je ontevreden bent met wat het leven je biedt. Je zegt ermee dat jij niet voldoet en dat je leven niet voldoet.’
  Herken je dat? Wanneer geef jij teveel geld uit? Welk ontevreden gevoel kan eraan ten grondslag liggen? Hoe kun je op een andere manier ‘waarde’ aan je gevoel van eigen-waarde toevoegen?
 • ‘Breng je financiën op orde. Zorg voor meer inkomsten en/of minder uitgaven.’
  Zijn er – als je creatief bent – manieren om meer of passief inkomen te genereren? Zijn er uitgaven waarop je kunt besparen?
 • ‘Herdefinieer je visie op ware rijkdom.’
  Wat zijn de echt kostbare bezittingen in je leven? Geef je om geld? Waar staat geld voor jou voor?
 • ‘Wees gul voor jezelf. Geef jezelf kleine, liefdevolle cadeautjes.’
  I.p.v. in een duur restaurant te eten, kun je jezelf voor het weekend een mooie kaars of eens in de zoveel tijd een bos bloemen gunnen; i.p.v. een nieuwe jurk te kopen, koop je een shawltje of oorbellen, i.p.v.  ergens te gaan lunchen kun je ook simpelweg een kopje koffie gaan drinken en een wandeling maken, in een ‘koopwoede bui’ kun je nuttige dingen kopen, zoals schoonmaakmiddelen of een bezoek brengen aan een kringloopwinkel, enzovoort…
 • ‘Neem je/jullie financiën eens flink onder de loep.’
  Hoe sta je (staan jullie) er voor, nu en over 5 of 10 jaar? Is er een erfenis geweest? Hebben jullie een pensioenregeling of testament nodig? Wat als een van beide komt te overlijden? Je kunt je hierin laten adviseren. Ons gaf een gesprek met een financieel adviseur rust; we hebben een aantal ‘slimme’ maatregelen genomen wat rust gaf.
 • ‘Geef iedere persoon in het gezin de vrijheid een klein percentage van het totale inkomen uit te geven zoals hij of zij dat wenst, ongeacht hoe hoog of laag dat inkomen is.’
  Als je zicht hebt op inkomsten en uitgaven, kun je het budget bespreken. Hoeveel geef je uit aan boodschappen? Hoeveel zakgeld krijgen de kinderen? Wat moeten ze ervan doen? Wat doet ieder van ‘eigen’ geld? Wat gaat in en uit de gezamenlijke pot? Hoe spaar je voor grote uitgaven?
 • ‘De boekhoudkundige ‘van-jou-van-mij-van-ons-regel’ kan conflicten voorkomen.’
  Tegenwoordig trouw je buiten gemeenschap van goederen. Ook als je al langer getrouwd bent of samenwoont, kan het handig zijn om aan je testament een lijstje met persoonlijke bezittingen toe te voegen. En deze lijst elk jaar te herzien; als je bijvoorbeeld een schenking van je ouders hebt gekregen, kun je een deel voor een gezamenlijke vakantie gebruiken en een deel voor jezelf – apart – houden.
 • ‘Dagelijkse dankbaarheid geneest angst over geldzorgen.’
  Een manier om vrij te blijven leven is door dankbaarheid te tonen voor wat het leven ons biedt. Als het regent dat het giet, kun je desondanks genieten van een zachte bank, een heerlijke kom soep, of een mooi boek. Of zoals Linda Kavelin Popov in haar boek Adempauze zegt: ”Dankbaarheid is dé  remedie tegen angst, ontevredenheid en stress. Een dankbare gedachte verkwikt je lichaam en geest ogenblikkelijk, als een magische energiestroom.”

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina