10 oktober, 2016

Ordelijkheid

ordelijkheid

Reflectievragen bij de deugd van de week Ordelijkheid:

Iemand zei laatst: ‘Wat doe jij allemaal wel niet? Jeetje! Word jij wel eens moe van jezelf? Om eerlijk te zijn wel. De vraag prikkelde me om ‘orde op zaken te stellen’. Ik heb besloten om m’n takenpakket bij te stellen en te stoppen met het geven van cursussen.

Eerder was ik al zoekende, naar meer rust en structuur in mijn leven. Twee jaar geleden besloot ik om kantoorruimte te huren. Dat was een goede zet: hierdoor kon ik werk en privé gescheiden houden. Ik merkte dat ik ordelijker en efficiënter ging werken. Een mooi artikel over minder uren (max 5 per dag!) werken las ik in het Volkskrant Magazine van afgelopen weekend (pagina 23 e.v. door Gary Taxali). Linda Kavelin-Popov houdt in haar boek Adempauze ook een pleidooi over minder werken, volgens haar zijn we 4 uur per dag productief. Een aanrader, dit boek, als je op zoek bent naar meer orde en balans.

Dit alles bracht me op de volgende reflectievragen:

  • Welke uren van de dag ben jij het meest productief?
  • Hoe besteed je die uren nu?
  • Hoe zou je die uren willen besteden?
  • Welke verandering brengt meer rust, structuur en plezier in je werk, je gezin, je leven, …? (vul in wat voor jou van toepassing is)
  • Welke deugden hebben met rust, structuur en plezier te maken? (bij mij zijn dat bijvoorbeeld doelgerichtheid en discipline, om niet af te dwalen en de focus op het belangrijkste te houden)
  • Welke zin op de kaart spreekt jou aan?

Sinds 2003 heb ik met ontzettend veel plezier cursussen gegeven. Ik heb heel veel bijzondere, leuke mensen ontmoet. Er was wederzijdse inspiratie: ik heb er ook ideeën voor uitgaven van m’n uitgeverij ACT on Virtues door ontvangen. De nieuwe deugdenkaarten bijvoorbeeld, zijn samengesteld dankzij alle feedback die ik van cursisten kreeg. Toch stop ik als trainer, althans voorlopig. Om me te focussen op de uitgeverij. De laatste zin op de kaart sprak me aan: ‘Ik behoud alleen mooie en nuttige dingen, en goede herinneringen’. Amen 🙂

PS De laatste cursus Opvoeden met deugden start op maandag 24 oktober. Je kunt je deze week (t/m vrijdag, dus voor de herfstvakantie) nog aanmelden. Kijk hier voor informatie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina