22 mei, 2017

Reinheid

reinheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugd reinheid:

Gastblogger van deze week is Ike Amanatkhan, moeder, management assistent bij de WSG Amsterdam (William Schrikker Groep, gespecialiseerd in jeugdzorg aan kinderen met een beperking), practitioner Louise Hay filosofie en deugdenbegeleidster. Ike heeft haar dochters vanaf 2005 opgevoed met het Deugenproject™.

Reflectievragen:

  • Op welk vlak zou jij reinheid willen ontwikkelen?
  • Wat kun je nu meteen doen, om dat te verwezenlijken?
  • Op welke manier(en) besteed jij aandacht aan reinheid?

Als moslima sta ik aan de vooravond van de Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender en verplichte vastenmaand die op zaterdag 27 mei begint.

Voor moslims maakt reinheid een groot deel uit van hun religie. Niet alleen qua gedachten, maar daarnaast ook fysiek, door de rituele wassingen en voeding: taayib, (onbewerkte pure voeding) en halal. Moslims dienen altijd ‘in staat van reinheid’ te zijn. Het is een voorwaarde bij het verrichten van een aantal handelingen waaronder het verplichte gebed. Het gebed (5x per dag) is bedoeld voor het reinigen van de ziel. Een moment van rust en inkeer.

Reinheid is van essentiële waarde in de Ramadan, iedereen wordt uitgenodigd om alle vlakken van de deugd op te poetsen. Er gebeurt veel tijdens het vasten, van zonsopkomst tot zonsondergang, wordt er niet gegeten, gedronken of boos gescholden en er mag geen seksueel contact zijn.

Je ritme wordt een maand lang behoorlijk overhoop gehaald. Je spijsvertering krijgt rust, zodat je lichaam zich kan herstellen. Oude, opgehoopte voedselresten in de darmen krijgen de kans het lichaam te verlaten.

Je wordt gedwongen om voor (<)70% te gaan, zodat je in je hoofd ruimte krijgt  voor betere oplossingen vanuit het hart. Je wordt alerter en je concentratie verbetert.

Je wordt uitgedaagd om al je deugden in te zetten, eigenschappen die je helpen om oude gewoonten te transformeren naar betere gewoonten die je beter dienen, ook na de Ramadan.

Zo wordt er een beroep gedaan op vastberadenheid, doorzettingsvermogen, liefde, eenheid, doelgerichtheid, vrijgevigheid, geduld, eerzaamheid, respect, vreedzaamheid, nadenkendheid en nog zoveel meer deugen. Waarvan de meeste associatief  verbonden zijn met de eigenschappen van de Schepper. Mede hierdoor, voel ik mij in en na de Ramadan maand zoveel dichter bij mijn Bron.

Voor velen is het de grootste uitdaging om vlak nadat de zon ondergaat matigheid te betrachten en alleen gezonde voeding (reinheid) tot zich te nemen.  Ieder vast om te streven naar een hoger bewustzijn en heeft hierin zijn eigen ontwikkeling te gaan.

Als fulltime werkende moslima heb ik een aantal jaren vakantie opgenomen in de Ramadan, om zo tot volledige bezinning te kunnen komen. In deze jaren stelde ik mijzelf iedere keer een doel, die ik ook in de elf maanden erna bleef uitvoeren. Mijn eerst doel is destijds geïnspireerd door de deugdenkaart reinheid.

Bij de nadering van de nieuwe maan ervaar ik een gevoel van vreugde. Ik ervaar tegelijkertijd een gevoel van verdriet en heimwee, omdat het de volgende maand inluidt. Net als een goede vriend die op bezoek komt, wordt  ieder jaar weer uitgekeken naar Ramadan.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina