05 december, 2016

Respect

respect

Reflectievragen bij de deugd van de week Respect:

‘Respect, man!’ Waarom snappen we elkaar niet bij de roep om respect? Het is zo’n abstract begrip. Ik denk dat het een kwestie van oefening en concentratie is.

Respect heeft als oorsprong vaak een vorm van ongelijkheid. Neem als voorbeeld geruzie tussen een dochter en moeder met verschillende ideeen over de manier van kleden, eten, spreken, enzovoort. Dit kan gemakkelijk telkens tot irritatie en conflicten leiden. Het verpest en beschadigt dan de relatie. Wat kunnen zij doen?

Of in breder perspectief bekeken: wat kun jij doen in situaties die gemakkelijk ontaarden in een ruzie, conflict, of verwijdering van elkaar? Wat kun je doen om het peil van vertrouwen en vreedzaamheid in je relaties te verbeteren?

Op de deugdenkaart ‘respect’ worden enkele andere deugden aangehaald, die je kunnen helpen om respect te beoefenen: eerbied, acceptatie, begrip en hoffelijkheid.

Je zou eerbied als uitgangspunt kunnen kiezen, in je voornemen om de relatie met de ander te verbeteren. Ieder mens, met inbegrip van een opstandig tienermeisje, heeft recht op een eigen mening, en eerbied. Concentreer je op dit gegeven, op het moment dat je uit de bocht dreigt te vliegen, met gemopper, kritiek, veroordeling of ontwijken.

Stel je positief op. Word niet boos, wees nieuwsgierig. Heeft iemand een heel andere manier van doen dan jij? Een tegenovergestelde (politieke) mening? Luister met een open houding. Best kans, dat je van de ander kunt leren! Dat er aanvaarding, begrip en respect ontstaat voor de oorspronkelijke ongelijkheid.

Welke deugden kunnen je helpen om, hoffelijk te blijven, ondanks een verschil van mening of gevoel van irritatie? Kun je een beroep doen op gelijkmoedigheid? Nederigheid? Geduld? Is er een spreuk die je hier op aan kan helpen herinneren, op moeilijke momenten?

Ik denk aan: ‘Niet op alle slakken zout leggen’. Niet overal op – of aanmerkingen over hebben, onbelangrijke dingen van je af laten glijden. Concentreer je hierop, en je zult merken dat oefening kunst baart. Dat het na verloop van tijd gemakkelijker gaat. Voordat je het weet, heb je zo maar een dag, of een hele week, geen conflicten of irritaties gehad!

Vraag: in welke relatie wil jij bovenstaande oefenen? Welke spreuk  (affirmatie, mantra) kan je hierin ondersteunen? 

Tot slot nog een stelling om te overwegen: ‘Een houding van respect versterkt ook jouw gevoel van eigenwaarde, van zelf-respect’.

Kun je deze stelling onderbouwen met een ervaring uit jouw leven?

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina